Comisia Europeană: Doar 30 % dintre miniștrii sănătății din Uniunea Europeană sunt femei / Deși femeile reprezintă majoritatea angajaților din prima linie în sănătate, au fost prea puțin incluse în procesul de decizie privind COVID-19

1 lună in urmă 1

Comisia Europeană a prezentat, vineri, raportul din 2021 privind egalitatea de gen în Uniunea Europeană, care arată impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra femeilor, subliniind că se remarcă „o absență flagrantă” a femeilor în organismele decizionale legate de COVID-19.

Astfel, un studiu din 2020 a constatat că numărul bărbaților din organismele create pentru a răspunde pandemiei este cu mult mai mare decât numărul femeilor. Din cele 115 grupuri operative naționale dedicate COVID-19 din 87 de țări, inclusiv din 17 state membre ale UE, 85,2 % au fost alcătuite în principal din bărbați, 11,4 % au cuprins în principal femei și doar 3,5 % au avut paritate de gen, potrivit dateor furnizate de Comisia Europeană.

La nivel politic, doar 30 % dintre miniștrii sănătății din UE sunt femei.

Grupul operativ al Comisiei pentru criza provocată de pandemia de COVID-19 este condus de președinta Ursula von der Leyen și include alți cinci comisari, dintre care trei sunt femei, menționează Comisia Europeană.

Datele citate arată că pandemia a exacerbat inegalitățile existente între femei și bărbați în aproape toate domeniile vieții, atât în Europa, cât și în afara acesteia; ca urmare, au fost compromise realizări cu greu dobândite în ultimii ani.

„Femeile se află în prima linie în pandemie și sunt mai afectate de aceasta. Nu ne putem permite să regresăm; trebuie să continuăm să luptăm pentru echitate și egalitate. Acesta este motivul pentru care UE a acordat femeilor un loc central în cadrul redresării și a obligat statele membre să includă egalitatea de gen în investițiile finanțate prin Mecanismul de redresare și reziliență”, a declarat Věra Jourová, vicepreședinte pentru valori și transparență.

Noul Mecanism de redresare și reziliență din cadrul NextGenerationEU impune statelor membre să explice modul în care planurile lor naționale de redresare vor contribui la promovarea egalității de gen, sprijinind astfel o redresare în UE care să integreze dimensiunea de gen.

Pentru a monitoriza și a urmări mai bine progresele înregistrate în fiecare dintre cele 27 de state membre, Comisia a lansat vineri și un portal de monitorizare a Strategiei privind egalitatea de gen.

Sursa foto: Pexels

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă