Comisia Europeană cere salarii EGALE pentru bărbați și femei. Firmele care se opun - amendate

2 luni in urmă 5

C.E. cere salarii egale pentru bărbați și femeiC.E. cere salarii egale pentru bărbați și femei

”La muncă egală, salariu egal!” Acesta este principiul recomandat, joi, de Comisia Europeană, care a propus o serie de reguli care să aibă la bază acest principiu. Pentru companiile care nu îl repectă, C.E. a sugerat introducerea unor amenzi. 

JOI, 04 MARTIE 2021, 18:02

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Irina Chirtoc

Într-un document, Comisia Europeană amintește că, deși egalitatea veniturilor este un drept din 1957, astăzi, în UE, femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii. Diferența de venituri între sexe este de 14,1%, iar în privința pensiilor este și mai mare, de 30%. Situația diferă și mai mult în sectorul privat.

”Pentru un salariu egal, este nevoie de transparenţă. Femeile trebuie să ştie dacă angajatorii lor le tratează echitabil. Atunci când nu se întâmplă asta, ele trebuie să se poată apăra şi să obţină ceea ce merită”, a spus președintele C.E., Ursula von der Leyen.

În acest sens, Comisia Europeană vrea să fie un model și de aceea Comisarii, directorii generali şi şefii de unităţi au aceleaşi salarii. Paritatea este însă dificil de obţinut în instituţii, iar Ursula von der Leyen a insistat în rândul statelor membre pentru ca ele să propună candidaţi la posturile de comisari astfel încât să îşi poată forma în final o echipă care numără 13 femei şi 14 bărbaţi. În posturile de conducere sunt încă puţine femei.

”Discriminarea salarială bazată pe sex este o problemă sistemică, însă dificil de dovedit. În urma introducerii unor reguli privind transparenţa veniturilor şi a unui mecanism care să permită aplicarea lor, angajatele vor avea la dispoziţie instrumentul necesar pentru a obţine informaţiile cerute privind potenţialele diferenţe salariale”, a explicat și comisarul pentru egalitate, Helena Dalli.
Comisarul european pentru Valori, Vera Jourova, a propus ca angajașii discriminați să poată cere despăbugiri în instanță.
Proiectul Comisiei preconizează ca statele membre să impună sancţiuni specifice şi amenzi pentru încălcări ale regulii privind egalitatea de venit, potrivit Agerpres. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă