Comisia Europeană avertizează că jurnalismul devine o „profesie cu adevărat riscantă” în unele state UE

3 săptămâni in urmă 15


Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, a anunțat că va „discutat separat” cu mai multe state membre UE privind condițiile pe care le oferă jurnaliștilor după ce a constatat un regres privind siguranța. Oficialul european a menționat explicit Ungaria și Slovenia, potrivit Euroactiv citat de Agerpres.


„Vrem ca statele UE să ofere protecţia specială pentru media, de exemplu atunci când jurnaliştii se tem că le sunt piratate computerele'', a spus Jourova în interviul acordat redacției din Cehia a Euroactiv.


Vera Jourova a subliniat că jurnalismul a devenit „profesie cu adevărat riscantă” în unele state și a catalogat condițiile din Ungaria și Slovenia drept „inacceptabile”.


„Este împotriva tradiţiei îndelungate a presei libere. Nu trebuie să existe nicio presiune asupra muncii lor, în special din partea politicienilor importanţi”, a susţinut reprezentanta executivului UE. „În general, sectorul media se află sub o presiune economică enormă. În Slovenia, am văzut că statul decide să înfometeze media publică, poate face asta prin stoparea finanţării”, a subliniat ea.


Pentru a crește transparența din domeniul mass-media, Comisia Europeană pregătește introducerea Media Freedom Act din toamna lui 2022 cu scopul de a oferi un nivel de protecție sporit pe piața unică europeană.


„Ne-ar plăcea ca statele membre UE să aibă o reţea de autorităţi de reglementare independente sau autorităţi de supraveghere independente pentru piaţa media. Astfel de autorităţi ar putea lua măsuri împotriva entităţilor care nu reuşesc să acţioneze în concordanţă cu ideea de pluralism al media”, a explicat Vera Jourova.


Cele două state menționate de Vera Jourova sunt pomenite și în raportul Institutul pentru Democraţie şi Asistenţă Electorală (IDEA International), o organizație cu sediul la Stockholm, la capitolul țări în care democrația a regresat.


Ungaria, Polonia, Slovenia şi Serbia sunt ţările europene cu cel mai mare declin al democraţiei. Şi în Turcia s-a înregistrat cel mai mare declin al democraţiei între 2010 şi 2020, se menţionează în raportul IDEA.


„Temeri au fost ridicate de UE și de organizațiile non-guvernamentale locale și internaționale cu privire la hărțuirea și amenințările la adresa jurnaliștilor, proceselor de defăimare intentate instituțiilor media, reducerii de fonduri pentru ONG-uri și a legislației care extinde prerogativele poliției. Îngrijorări au existat și cu privire la presiunile politice asupra justiției”, spune raportul despre Slovenia.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă