Comisia Europeană anunță că ar putea să nu prelungească contractul cu AstraZeneca

3 săptămâni in urmă 12

Comisarul european însărcinat cu piaţa internă Thierry Breton a declarat duminică că actualul contract, ”care se încheie la 30 iunie”, dintre Uniunea Europeană și compania anglo-suedeză AstraZeneca ar putea să nu fie reînnoit, din cauza întârzierilor în livrarea vaccinului AstraZeneca-Oxford de la începutul anului, relatează AFP, citată de News.

”Suntem pragmatici. Prioritatea mea, în calitate de însărcinat cu vaccinurile este ca cei cu care încheiem contracte să livreze la timp, eventual mai mult”, a declarat Breton într-un interviu acordat duminică BFMTV.

Noi am comandat 120 de milioane de doze în primul trimestru şi 180 de milioane în trimestrul doi. În primul trimestru, AstraZeneca a livrat doar 30 de milioane, ceea ce a creat problemele pe are toată lumea le-a văzut şi a livrat doar 70 de milioane în trimestru doi

Thierry Breton

Breton a sugerat că actualul contract, care ”se încheie la 30 iunie”, ar putea să nu fie prelungit, însă ”nimic nu este definitiv”, iar discuțiile vor continua.

De asemenea, el a nunațat că acest lucru nu se întâmpă din motiv epidemiologic sau medical. ”Dacă ne uităm la date, beneficiile vaccinului AstraZeneca(-Oxford) sunt copleşitoare în privinţa bolii”, apreciază el.

Săptămâna trecută, reşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunţat BioNTech-Pfizer devine principalul furnizor de vaccin al UE și că laboratorul ”s-a dovedit a fi un partener de încredere ți că a respectat angajamentele și a răspuns nevoilor noastre” spre deosebire de AstraZeneca-Oxford.

Vaccinul de la AstraZeneca a stârnit mai multe probleme la nivel european, după ce mai multe persoane au dezvoltat tromboze după vaccinare.

Numeroase state au rezervat folosirea vaccinului persoanele vârstnice, cu toate că Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) nu a emis o recomandare și a susținut că vaccinul poate fi folosit în continuare, pentru că beneficiile depășesc riscurile.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă