Comisia Europeană anunță că a virat României 1,9 miliarde euro pentru PNRR/ Vîlceanu: Banii sunt la BNR; pot fi trași după finalizarea unei Hotărâri de Guvern care este în lucru

1 săptămână in urmă 16

Comisia Europeană a anunțat, joi, că a transferat 13 ianuarie, României 1,9 miliarde EUR sub formă de prefinanțare în cadrul componentei de împrumut a planului național de redresare și reziliență (PNRR). Această sumă se succedă celor 1,8 miliarde EUR acordate României sub formă de granturi la 2 decembrie 2021. În total, România a primit în prezent 13 % din alocarea totală în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR), arată comunicatul de presă al instituției.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a explicat cum vor fi accesați banii:

”Astăzi a fost creditat contul din Banca Națională și 1,9 miliarde euro, pe partea de împrumuturi, au intrat în contul deschis la BNR. Urmează ca după finalizarea tuturor procedurilor care mai trebuie finalizate pentru a operaționaliza toate circuitele din PNRR și aici mă refer la Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare ale Ordonanței privind fluxurile financiare, care acum este în lucru, să putem începe să facem și demersuri pentru a trage acești bani.

Estimez că în maxim 2 săptămâni va putea fi adoptată (inclusiv partea de dezbatere publică). Este importantă pentru că vine cu o serie de Anexe , inclusiv Acorduri de parteneriat pe care trebuie diverse instituții cu atribuții în PNRR să le încheie între ele.”, a spus Vîlceanu.

Acesta a explicat și modul în care vor fi trași banii – pe măsură ce se vor finanța investiții, „sunt trași bani din acel cont, este făcut schimbul valutar și apoi intră în contul (Ministerului de Finanțe, n.r.) din Trezorerie.”

Vîlceanu a mai spus că prima cerere de plată pe PNRR va fi în trimestrul II al acestui an, prin care „în urma jaloanelor și țintelor pe care le-am avut până la sfârșitul anului 2021 vom putea trage aproximativ 2 miliarde euro din granturi și alte 900 milioane euro din împrumuturi.”

Sursa foto: Comisia Europeană

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă