Colț de rai în munţii Bucovinei. Turiştii curajoşi au parte de peisaje de vis şi de o mâncare ciobănească ca la carte, la stâna de sub Vârful Ouşoru

1 lună in urmă 39

Potecile mai puţin umblate din Bucovina duc catre adevărate colţuri de rai. Este nevoie însă de câteva ore de mers pe jos sau de o maşină de teren pentru a parcurge traseul către stâna de sub Vârful Ouşoru din Munţii Suhard. Cine ajunge sus nu îşi bucură numai privirea, ci îşi satisface şi poftele culinare.

Nu mulţi se înghesuie pe cărările munţilor Bucovinei. Doar cei care nu se dau în lături să ia pieptiş urcuşul ajung sus, la stâna de sub Vârful Ouşoru, un loc de popas pentru turiştii obosiţi şi flămânzi. Gazdele sunt primitoare şi au tot timpul ceva pe foc.

Nenea Toader, cum îi spun cei de la Salvamont, tocmai pregăteşte un ceaun cu balmoş aburind, o mâncare ciobănească apreciată de toţi cei care ajung să îl cunoască. "Vin in trecere si foarte mult le place si revin, an pe an. Vin pe jos, altii mai vin cu caii. Se opresc sa manance, fac un popas, urca pe varf si vin inapoi", a mărturisit Toader Nacu, proprietarul stânei.

Traseu turistic în inima Bucovinei

Câţiva turişti au coborât de pe munte, flămânzi după atâta efort în aerul rece. "Să stiţi că vin foarte des aici în zonă. Aici găsim preparate foarte bune, ceva dosebit, ceea ce nu găsim acasă sau în oraş", spune un vizitator. Între timp, gazdele au mai preparat şi alte feluri.

Reporter: Ce le puneţi pe masă?
Soţia: Le punem slăninuţă, ceapă, caltaboş, telemea, urdă, căşut afumat, caş proaspăt şi jantiţă.

Nu numai mâncarea îi atrage pe cei aflaţi în trecere prin Munţii Suhard. Stâna este la intersecţia unor drumuri de munte. "La stâna de sub Ouşoru se poate ajunge din Dorna Candreni, pe traseul marcat cu cruce albastră. Se poate urca de la stâna la Ouşoru pe traseul marcat cu trunghi albastru. Si este magistrala principala care face legatura intre Vatra Dornei si Muntii Rodnei, banda albastra", spune Petru Ariciuc, şef Salvamont Vatra Dornei.

În medie, un turist antrenat poate parcurge traseul din Vatra Dornei în două ore şi jumătate.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

 „Ăsta e al ei că e mai mic, ăla mai mare e al maimuţoiului. Le arăt eu bătaie de joc”

1

Un bărbat din Cluj s-a filmat într-un live pe Facebook, în timp ce oferea 10.000 de lei, pentru a fi dus în Germania să-şi omoare fosta iubită, dar şi pe noul său iubit. În imagini, bărbatul de 57 de ani apare alături de două cuţite, unul pentru femeie şi celălalt pentru bărbatul de origine germană.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă