Code for Romania: CES nu își poate îndeplini rolul dacă membrii sunt numiți din pix de cei pe care trebuie să îi controleze

2 luni in urmă 42

Aleasă cu 304 voturi în Consiliul Economic și Social, Adriana Radu, președinta Asociației Sexul vs Barza, s-a clasat pe locul doi la categoria care privește domeniul protecției drepturilor omului și a șaptea în clasamentul total ca număr de voturi. Vineri seară însă, când numele tuturor reprezentanților societății civile aleși în mod transparent în CES, au fost publicate în Monitorul Oficial, numele Adrianei Radu nu se regăsea nicăieri.

Mai mult, fusese înlocuită cu domnul Horia Nicolescu Mihai, de la Asociația pentru Securitatea Incendiilor, care nici măcar nu participase și nici nu îndeplinea criteriile de eligibilitate stabilite de Guvern și societatea civilă.

„Suntem uimiți.  A fost o singură persoană eliminată de pe listă, Adriana Radu. Sâmbătă am ieșit cu o scrisoare directă și publică către premier și guvern, au ieșit cu o scrisoare directă și ceilalți 13 numiți și aleși prin platforma VotONG și așteptăm un răspuns din partea Guvernului” spune la RFI Bogdan Ivănel. Este CEO al Asociației Code for Romania care împreună cu alte 5 ONG-uri au organizat pe platforma VotONG alegeri pentru desemnarea reprezentanților societății civile în Consiliul Economic și Social cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului.

Vorbim de o persoană care nu are legitimitatea voturilor pe care le are Adriana Radu în spate

Rep: Prin inlocuirea doamnei Adriana Radu cu un bărbat există automat mai puține femei în Consiliul Economic si Social și deci nu se mai respectă paritatea de gen întrunită inițial. În plus, România nu stă prea bine când vine vorba despre respectarea drepturilor omului. Avem acum o numire de la Asociația pentru Securitatea Incendiilor care se încadrează la ce categorie?

Bogdan Ivănel: Nici nu știm la ce categorie se încadrează, nici nu știm de unde a venit candidatura domnului Mihai, de fapt această candidatură nu a venit niciodată. Nici nu răspunde criteriilor minime stabilite împreună cu Guvernul. Nu răspunde în primul rând angajamentului luat de Guvern pe 10 noiembrie în fața societății civile de a accepta doar candidați care au trecut prin procesul de validare și vot din VotONG.

“Rolul CES e să fie un filtru al societății civile în fața deciziilor și politicilor publice adoptate de Guvern și de Parlament. El nu își poate îndeplini rolul atât timp cât oamenii de acolo nu au legitimitatea societății civile în spate, nu reprezintă organizații viabile care i-au trimis acolo ci sunt numiți din pix de fix aceia pe care trebuie să îi controleze” precizează Bogdan Ivănel.

Solidaritate: membrii aleși ai CES amenință cu depunerea mandatelor

Indignați de eliminarea unui membru ales prin vot transparent, ceilalți 13 reprezentanți ai societății civile au trimis o scrisoare directă premierului interimar și Guvernului în care susțin că pot merge până la depunerea mandatelor lor.  Bogdan Ivănel spune că “acest lucru ar înseamna o blocare a CES, ceea ce nu își dorește nimeni. Așteptăm un răspuns din partea premierului și a Guvernului și sperăm că lucrurile nu vor rămâne așa. Este păcat. Este un an în care societatea civilă și autoritățile au lucrat foarte îndeaproape pentru binele tuturor și am dori ca aceste poduri de încredere care s-au construit între noi să nu fie rupte la final de an.”

Precedentul PSD

Nu mai departe de acum doi ani, Guvernul Dăncilă îi înlocuia printr-o decizie similară luată peste noapte pe toți cei 15 reprezentanți desemnați ai societății civile în CES. Cei 15 înlocuiți abuziv de guvernul Dăncilă tocmai ce au câștigat recent procesul prin care li s-a dat dreptate.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă