CNCAV: Vaccinurile anti-COVID nu sunt recomandate momentan femeilor însărcinate fără consultarea medicului

1 lună in urmă 1


Autoritățile nu recomandă "în acest moment" administrarea vaccinului anti-COVID de la Pfizer și Moderna femeilor gravide "fără consultarea prealabilă a medicului și fără a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale", a informat Comitetul Național pentru Vaccinare.


CNCAV precizează că, precum și în cazul altor medicamente, "în lipsa unor date suplimentare din studiile clinice (includerea unui număr semnificativ de gravide și femei care alăptează în studiu), nu există o recomandare oficială cu privire la administrarea în sarcină și în timpul alăptării".


Totuși, spun autoritățile, "acest lucru nu este descurajat atunci când se concluzionează că beneficiile depășesc riscurile".


În acest moment, nu se recomandă ca vaccinurile împotriva COVID-19 dezvoltate de companiile BioNTech/Pfizer (Comirnaty) și Moderna să fie utilizate în cazul femeilor însărcinate fără consultarea prealabilă a medicului și fără a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale.

Comunicat CNCAV:

Cu toate acestea, se arată că în studiile pe animale "nu s-au identificat efecte negative directe sau indirecte asupra embrionului/fătului". De aceea, "vaccinarea poate fi luată în considerare atunci când beneficiile depășesc riscurile asupra mamei sau fătului".


CNCAV: "Poziția Agenției Europene a Medicamentului este că nu sunt așteptate riscuri în legătură cu alăptarea"


În privința alăptării, CNCAV a precizat că "nu există până în prezent studii cu privire la administrarea vaccinurilor Comirnaty și Moderna în cazul femeilor care alăptează și nu se cunoaște până la acest moment dacă vaccinurile sunt excretate în laptele matern". Totuși, "poziția Agenției Europene a Medicamentului este că nu sunt așteptate riscuri în legătură cu alăptarea".


Iar în ceea ce privește fertilitatea, "în studiile pe modele animale nu au fost evidențiate efecte dăunătoare directe sau indirecte asupra fertilității feminine", se mai arată în comunicat.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă