CNCAV, precizări despre pacientul care a prezentat o reacție adversă severă după rapelul cu vaccinul de la Pfizer

1 săptămână in urmă 5

Starea de sănătate a unui bărbat, cu multiple afecțiuni cronice și care era dependent de dializă s-a deteriorat după ce a primit cea de-a două doză de vaccin anti-COVID de la Pfizer. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a venit cu precizări și spune că, pe baza informațiile disponibile, deteriorarea stării pacientului este cauzată de progresia bolilor cronice, iar asocierea cu vaccinarea reprezintă o coincidență.

Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) și Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) au efectuat verificări în cazul unei persoane care a prezentat un eveniment advers sever, după administrarea dozei de rapel cu vaccinul Pfizer/BioNTech.

„Potrivit datelor puse la dispoziţie de DSPMB, este vorba despre un pacient în vârstă de 64 de ani, cu multiple boli cronice, aflat în procedură de dializă cronică, căruia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer (Comirnaty), la data de 26 ianuarie a.c., iar doza a II-a, în ziua de 16 februarie a.c., la un centru de vaccinare deschis în proximitatea cabinetului în care făcea dializă”, arată CNCAV.

După rapel, pacientul a fost supravegheat timp de 15 minute, conform procedurilor, iar în acel interval starea sa de sănătate a fost bună.

CNCAV a spus că acesta s-a deplasat într-un corp alăturat al clădirii centrului de vaccinare pentru efectuarea ședinței de hemodializă. Înainte de începerea procedurii, pacientul prezenta o stare generală bună, cu ușoară dispnee și tensiune arterială crescută, iar simptomele erau asociate cu afecțiunile preexistente.

”S-a decis începerea procedurii de hemodializă, însă în timpul acesteia, starea generală a pacientului sa agravat. Echipa medicală a intervenit imediat, l-a stabilizat și a solicitat transportul de urgență a pacientului la Spitalul Clinic de Urgență București”, se arată în comunicatul transmis de CNCAV.

CNCAV mai spune pe baza informațiilor transmise că în prezent, starea de sănătate a pacientului este stabilă. El este atent monitorizat de cadrele medicale de specialitate din Secția Anestezie – Terapie Intensivă (ATI).

”Pe baza informațiilor puse la dispoziție până în prezent, se concluzionează că deteriorarea stării pacientului este cauzată de progresia bolilor cronice de fond dezechilibrate anterior vaccinării. Astfel, asocierea cu vaccinarea reprezintă un eveniment coincident”, a mai transmis CNCAV.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă