CNAS: 3,2 milioane de certificate medicale au fost acordate în 2020

2 luni in urmă 24

Adrian Gheorghe, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a declarat joi că începând din 2017 numărul certificatelor medicale crește liniară de la an la an. În 2020 au fost acordate 3,2 milioane de certificate medicale, informează Agerpres.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a precizat că aproape jumătate dintre concediile medicale au fost cuprinse între 5 și 10 zile.

„Vorbim la nivelul anului 2020 de aproximativ 3,2 milioane de certificate de concediu medical acordate. Comparativ, în anul 2017 vorbeam de 2,8 milioane de certificate de concedii medicale, cu o creştere relativ liniară de la 2017 la 2020”, a declarat Adrian Gheorghe.

„Din datele pe care le deţinem, aproximativ jumătate dintre aceste certificate de concediu medical se acordă pentru perioade cuprinse între 5 şi 10 zile. Aproximativ 20-25% dintre certificate se acordă pentru perioade de mai mult de zece zile”, a spus Adrian Gheorghe.

Raluca Zoiţanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, a explicat că trebuie asigurat accesul pacienţilor care au nevoie de concediu medical.

„Trebuie să asigurăm accesul salariaţilor care au nevoie de concediu medical, să nu le punem piedici absurde. Ceea ce am observat eu în practica mea în România a fost că salariaţii în general se tem să îşi ia concediu medical, mare parte dintre ei gândindu-se să nu aibă probleme la locul de muncă”, a afirmat Raluca Zoiţanu.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a afirmat că în șase luni s-a plătit aproximativ 80 % din soldul privind plata concediilor medicale pe anul trecut. 

„Referitor la plăţi, soldul la 31 decembrie 2020 – concedii medicale procesate, dar neplătite încă – se ridica la aproximativ 2,5 miliarde de lei. Practic, în şase luni s-a plătit aproape 80% din tot soldul anului anterior, dar s-au acumulat plăţi de efectuat într-un ritm cel puţin comparabil”, a spus Adrian Gheorghe.

FOTO: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă