Clinciuri la Chișinău pe tema „moldovenismului primitiv” între deputații socialiști și ambasadorul român, Daniel Ioniță

2 săptămâni in urmă 11

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a explicat într-o dezbatere publică a Asociației de Politică Externă din Moldova (APE) de ce a folosit expresia „că pe unii cetățeni iar Republicii Moldova i-ar vaccina de moldovenism primitiv”.

„În primul rând, vă rog, încadrați în context declarația respectivă și menționați că m-am referit în glumă la toată chestiunea. În al doilea rând, prin „moldovenism primitiv” am în vedere moldovenismul susținut de către unii în R. Moldova doar din considerente de natură ideologică, care nu au legătură absolut deloc cu adevărul științific”, a declarat, miercuri, Daniel Ioniță.

Declarațiile sale despre „moldovenismul primitiv” au fost făcute inițial, joia trecută, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV Chișinău.

Dacă aș putea deschide centre de vaccinare în ambasade, nicidecum nu i-aș vaccina pe cetățenii moldoveni contra COVID-ului, i-aș vaccina poate contra moldovenismului primitiv sau contra sentimentelor, pe care le au, la un moment dat, contra României, care sunt moștenite din perioada sovietică”, a declarat săptămâna trecută, Daniel Ioniță.

Din pricipa acestor declarații, deputatul prorus al Partidului Socialiștilor, Grigore Novac, a declarat luni că ambasadorul României la Chișinău ar trebui să-și ceară scuze pentru acest afirmații pe care le-a catalogat drept batjocoritoare și care exced cadrul diplomatic.

Poporul moldovenesc este unul blajin de fire și recunoscător celor care ne ajută. Așa este corect și creștinește. Noi suntem recunoscători României pentru ajutoarele care ni le oferă, inclusiv recentele vaccinuri anti-COVID-19 pe care le-a donat țării noastre. Cu toate acestea, nu putem să acceptăm modul în care ne tratează unii de la București cu aere de superioritate și cu lipsă de respect față de moldoveni. Cu mare regret am constatat o atitudine de acest fel, deloc diplomatică, din partea Ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță”, a declarat Novac în plenul Parlamentului de la Chișinău.

Explicații ulterioare: între ofense și glume

Diplomatul român a mai explicat ulterior că folosit această formulă a „moldovenismului primitiv”, deoarece consideră că limba moldovenească este diferită de limba română și că oricum contextul ar fi fost unul mai degrabă de glumă.

Respingem cu tărie toate aceste chestiuni și considerăm că, de fapt, aceasta este o expresie a unei moșteniri de natură istorică, care vine dintr-o perioadă sovietică. Nu trebuie să uităm că R. Moldova este în continuare un spațiu post-sovietic și astfel de chestiuni sunt prezente.

Daniel Ioniță a mai precizat că „un alt exemplu de moldovenism primitiv, ar fi că sunt unii care consideră că etnogeneza poporului moldovenesc este diferită de etnogeneza poporului român, că moldovenii sunt un popor aparte de poporul român, neînțelegând că, de fapt, poporul român a fost constituit la scara istoriei, inclusiv prin încorporarea moldovenilor”.

Tezele „moldovenismului primitiv” sunt convins că le veți putea găsi explicate de cercetătorii serioși în studii care au fost recunoscute, inclusiv, de academiile de științe serioase din lume”, a precizat Daniel Ioniță.

România a trimis în ultimele două luni circa 72.000 de doze de vaccin anti-coronavirus la Chișinău, iar un sondaj recent al iData confirma o tendiță accelerată de creștere în Republica Moldova în rândul celor care își doresc unirea, acest deziderat fiind dorit de circa 44% dintre respondenți.

Foto: Ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, în timpul unui interviu oferit presei de peste Prut. Sursa/Facebook

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă