CJ Botoșani vrea să dea Guvernul în judecată pentru că n-a plătit cazarea personalului medical care a avut grijă de pacienții COVID-19

3 luni in urmă 1


Consiliul Județean (CJ) Botoșani acuză Guvernul că nu a plătit datoriile cumulate în perioada 16 martie-15 mai 2020 la hotelurile în care au fost cazate cadrele medicale care i-au tratat pe bolnavii de COVID-19, relatează Agerpres.


Suma datorată pentru cazarea medicilor se ridică la 84.270 de lei. CJ Botoșani spune că a trimis înștiințări către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani şi Ministerul Sănătăţii pentru plata datoriilor către unităţile de cazare, însă aceste instituţii ar fi refuzat plata.


Refuzul asigurării fondurilor necesare decontării totale ale cheltuielilor efectuate de unităţile hoteliere contravine legislaţiei, iar Consiliul Judeţean nu are pârghiile legale pentru a putea efectua plăţile din bugetul propriu.

Preşedintele CJ Botoșani, Doina Federovici:

”Deoarece există riscul real ca să intrăm într-un blocaj financiar şi să punem în pericol şi funcţionarea instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean prin acumularea unor arierate care nu ne aparţin, am decis să cerem în instanţă decontarea acestor cheltuieli. Deşi pare mică, suma este importantă pentru orice unitate din HoReCa, mai ales în contextul crizei economice generată de pandemia de coronavirus”, a mai declarat Doina Federovici.


Șefa CJ Botoșani a precizat că solicitările instituției pe care o conduce sunt legale, având la bază prevederile Ordonanţei Militare nr. 7/4.04.2020, care prevede, printre altele, că ”ministerele cu reţea sanitară proprie şi autorităţile administraţiei publice locale asigură pentru personalul public sanitar, la cerere, spaţii hoteliere destinate repausului dintre ture sau gărzi, hrana - trei mese pe zi şi apă”.


CJ încheiat cu celeritate contracte cu două unităţi hoteliere din municipiu. Chiar dacă este parte a contractului, legislaţia prevede clar că plata serviciilor cu masa şi cazarea cade în sarcina Ministerului Sănătăţii, CJ neavând nicio pârghie legală pentru a face aceste plăţi.

Doina Federovici:
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă