City Insurance, aproape de faliment: ASF anunță că în conturile ecompaniei nu a fost făcută nicio plată

1 lună in urmă 53


Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat că în conturile companiei de asigurări City Insurance nu a fost efectuată nicio plată până la finalul zilei de 6 septembrie și va merge mai departe cu analiza și va lua deciziile care se impun, cel mai probabil falimentul, relatează Hotnews.


Pentru a acoperi gaura financiară, acționarii City au adoptat în luna iulie emiterea a 783 de milioane de acțiuni cu o valoare nominală de un leu, echivalentul a peste 150 de milioane de euro. Cu toate acestea, ASF a precizat că până pe 6 septembrie nu a fost făcută nicio plată în contul companiei.


„Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost informată de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), în calitate de administrator temporar al City Insurance S.A., că până la data de 6 septembrie 2021, ora 24:00, în conturile societății nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acțiunilor subscrise de către acționarul minoritar i3CP HOLDING BV, astfel încât nu sunt îndeplinite cerințele privind restabilirea, în termenul de trei luni, a nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerința minimă de capital (MCR)”, precizează ASF.


ASF nu precizează ce măsuri va lua, dar vicepreședintele instituției, Cristian Roșu, spunea luna trecută, într-un interviu acordat profit.ro, că în lipsa finanțării compania va intra în faliment.


„Dacă banii promiși nu intră în conturile companiei, aplicăm prevederile legale, adică declanșăm procedura retragerii autorizației de funcționare și intrarea în faliment", a declarat Cristian Roșu.


City Insurance este cel mai mare asigurător din România și cel mai mare emitent de polițe RCA din țară, cu trei milioane de clienți. În caz de faliment, polițele emise rămân valabile până la data la care expiră. Acestea vor fi garantate de către Fondul de Garantare a Asociaților (FGA), care va plăti în cazul în care societatea nu poate.


Același lucru s-a întâmplat și în anul 2015, când a intrat în faliment Astra Asigurări, iar în 2016, Carpatica Asig. Cele două erau, la acel moment, cei mai mari jucători de pe sectorul RCA. De asemenea, în 2020 a intrat în faliment Certasig.


De asemenea, polițele pot fi denunțate de către lichidatorul judiciar sau le pot denunța chiar clienții.


Singurele probleme pentru cei asigurați pot apărea dacă service-urile auto, conștiente de situația asigurătorului, ar putea refuza repararea mașinilor lovite de șoferi cu polițe la City, astfel că proprietarii ar putea fi nevoiți să își repare mașinile pe cheltuiala lor, urmând ca apoi să își recupereze banii de la Fondul de Garantare al Asiguraților, în cadrul procedurii judiciare.


De asemenea, multe service-uri ar putea rămâne cu bani de recuperat de la City, iar acestea vor trebui să urmeze tot calea instanței.Citeşte Articolul Întreg pe Sursă