Cîțu: Suntem condamnați să facem reforma aparatului de stat în acest an și digitalizarea va forța această reformă / Astăzi, în relația cu statul, cetățeanul se simte abuzat și inferior

2 luni in urmă 64

Relația cetățenilor cu statul se va modifica peste noapte dacă aparatul de stat va fi digitalizat, a susținut marți premierul Florin Cîțu într-o conferință pe tema digitalizării României. 'Astăzi e adevărat că în relația cu statul, cetățeanul se simte abuzat și inferior. Din păcate asta este situația. Nu putem schimba lucrurile doar schimbând oameni. Nu cred că dacă schimbi un șef la o instituție ai rezolvat problema. Cred că singurul mod prin care poți schimba comportamentul statului este prin digitalizare", a spus Cîțu. Vezi în articol ce vizează reforma aparatului de stat în acest an.

"Vreau să am un aparat public digitalizat, ar fi cea mai mare realizare a mandatului meu. În PNRR (n.a Planul Național pentru Redresare și Reziliență) sunt aproape 2 miliarde de euro alocate digitalizării și vorbim aici de cloud-ul guvernamental și alte proiecte.Dacă digitalizăm și vom digitaliza aparatul public veți vedea că relația cu statul se va modifica peste noapte. Astăzi e adevărat că în relația cu statul, cetățeanul se simte abuzat și inferior. Din păcate asta este situația. Nu putem schimba lucrurile doar schimbând oameni. Nu cred că dacă schimbi un șef la o instituție ai rezolvat problema. Cred că singurul mod prin care poți schimba comportamentul statului este prin digitalizare pentru că natural se vor schimba lucrurile după aceea.", a declarat marți premierul Florin Cîțu într-o videoconferință pe tema digitalizării realizată de DC News Media Group.


Acesta a spus că este neapărat nevoie de reforma aparatului de stat în acest an.

"Suntem condamnați să facem reforma aparatului de stat. Nu putem să mergem mai departe și digitalizarea în sine va forța această reformă. De aceea am construit acest buget.Sunt oameni sceptici în privința digitalizării, dar vă aduc aminte că prima măsură luată anul trecut a fost să eliminăm sistemul de popriri, să-l digitalizăm. Înainte să vin la Ministerul de Finanțe, aveai o poprire pe toate conturile, îți plăteai datoria și după aia trebuia să mergi cu dovada la fiecare bancă. Acum nu mai este așa, totul este automatizat.Plata taxelor se poate face online. Prin Ghișeul.ro poți să plătești toate taxele, am descoperit taxe pe care nu le puteai plăti și le-am introdus în sistem.", a declarat Cîțu.Atenționat că nu toate localitățile sunt înrolate în Ghișeul.ro, astfel că nu toți cetățenii pot să-și plătească taxele și impozitele locale, premierul a spus că discută cu aceste autorități pe această temă."Discutăm cu autoritățile locale să facă acest lucru, dar eu vorbesc de taxele pentru ANAF. Mai avem și lucrul cu trezoreria, companiile lucrează la distanță cu trezoreria.Anul acesta vom avea eFacturare, cel mai mare proiect pe care-l introducem, această factură electronică și veți vedea că acolo veniturile vor crește la buget. Țările care au introdus astfel de sistem de facturare electronică au avut în medie 2 puncte procentuale creșteri venituri. De aceea și în discuțiile cu Comisia Europeană și cu investitorii am spus că nu sunt adeptul creșterii taxelor mai ales într-o perioadă în care economia este sub potențial pt a aduce venituri la buget. Putem aduce venituri la buget prin această digitalizare.", a spus premierul.


Cum vrea mai exact să facă guvernul reforma aparatului de stat prin digitalizare?

"Revenind la reformă, am spus că suntem condamnați să o facem, Romania trebuie să-și schimbe structura statului. Digitalizarea este un mod obiectiv de a face reformă, pentru că dacă introduci digitalizarea în tot aparatul public, natural se vor schimba lucrurile.În același timp trebuie să introducem criterii de performanță, nu este ușor, dar se poate, așa se face în toate țările Europei. Și aici sunt pași clari. Vom merge în primul rând la schimbarea modului în care oamenii rămân pe funcții în sistemul public. De exemplu, vom lua modelul pe care-l vedem în Uniunea Europeană, cu mandat pe 3 ani și două mandate maxim. Va fi un mandat pe 3 ani după care se face o evaluare. Secretarii generali de exemplu din ministere trebuie sa fie legați de mandatul Ministrului, apoi reconfirmați. (..)Ne vom uita la sistemul de salarizare. Știți foarte bine că în România s-a început cu un principiu simplu cu care toți am fost de acord - salariul Președintelui României să fie cel mai mare. După aceea au apărut tot felul de excepții și astăzi salariul președintelui nu este cel mai mare, din contră.Bineînțeles că sistemul de sporuri care există astăzi nu va mai exista. Pot să existe sporuri, da, dar care să fie legate direct de performanță, nu doar pentru faptul că vii la birou. Sunt situații în care nu toată lumea beneficiază în aceeași clădire de spor de condiții vătămătoare. Sunt sporuri date doar pentru a mulțumi anumite categorii. (..) Trebuie să eliminăm aceste anomalii. Obiectul nu este să penalizăm pe cineva, ci din contră - obiectivul este să-i premiem pe cei care merită. Sunt foarte mulți oameni buni în sistemul public. Nu trebuie să aruncăm o anatemă asupra sistemului public și să spunem că toți sunt răi. Nu, nu este așa. Sunt foarte mulți oameni buni care trebuie premiați, dar pe lângă ei sunt foarte mulți care doar sunt acolo și beneficiază de foarte multe lucruri de care nu ar trebui să beneficieze. Ei pe aceia trebuie să-i eliminăm, dar trebuie să avem un aparat de stat performant.Relația cu sectorul privat suferă și atâta timp cât sectorul public rămâne în urmă, noi ca economie nu ne putem dezvolta. Nu ne putem dezvolta doar dacă sistemul privat o ia în față pentru că vrem nu vrem sectorul privat interacționează de foarte multe ori și are nevoie de un aparat public performant. De aceea, noi, sectorul public, ținem în urmă dezvoltarea economiei și trebuie să ajungem la nivelul sectorului privat.", a spus acesta.


Care va fi orizontul de timp pentru aceste reforme? Anul acesta.

"Am spus că anul acesta este anul reformelor și al investițiilor. Le facem împreună. Începem reforma cu legea salarizării, legea sistemului de pensii, reforma ANAF care trebuia făcută de mult timp și alte din administrația publică, dar ca să poți să susții aceste reforme trebuie să și investești ca să poți să ai venituri pentru a susține efortul de reformă. Mergem pe acești doi piloni: reformă și investiții.Tot anul aceste veți vedea că vor apărea proiecte de legi sau ordonanțe care vor modifica modul în care lucrăm, iar digitalizarea, mă refer în special la ANAF, dar e nevoie de tot aparatul public, va începe cu eFacturare, sper să fie gata până la finalul anului, mai e un proiect în lucru SAFTE care se va derula..În privința conectării caselor de marcat, ANAF are două soluții pe care le are la dispoziție și trebuie să aleagă una.", a declarat Cîțu.


Care este strategia cu privire la telemunca și școala în online în perioada următoare, luând în calcul decalajul de digitalizare între urban și rural?

"Bineînțeles că tot digitalizarea este soluția. Pe termen scurt este această soluție cu tablete pe care le dăm copiilor, dar pe termen lung trebuie să găsim un sistem mult mai simplu și mai eficient.Nu sunt chiar atât de pesimist că va mai dura mult sistemul acesta online. Campania de vaccinare dacă merge în acest ritm, noi vom atinge ținta pe care ne-am propus-o în septembrie și atunci lucrurile vor fi diferite. În același timp dacă toți am merge cu mască în spațiul public, dacă am păstra distanțarea socială, dacă am folosi dezinfectant etc toate aceste măsuri simple să știți că ar fi mult mai ușor și am păstra și școlile deschise. Din păcate în ultima perioadă am văzut iarăși că cetățenii se relaxează și nu este ok, pentru că nu am trecut de pericol. Depinde doar de noi să păstrăm deschise aceste scoli și să deschidem și alte școli. Dacă nu vom păstra aceste minime condiții de restricție, că nu sunt așa dure, atunci vom reveni asupra acestor măsuri din păcate.", a spus premierul.


Cîțu s-a arătat foarte optimist cu privire la campania de vaccinare și efectele acesteia asupra econmiei.

"Campania de vaccinare ne va ajuta foarte mult. În martie vom primi aproape 2,4 milioane de vaccinuri, deja din aprilie vorbim de mult mai multe vaccinuri și rata se va accelera. vom ajunge în aprilie la cele 100.000 de vaccinări pe zi și veți vedea că lucrurile se vor îmbunătăți. Eu sunt foarte optimist în privința campaniei de vaccinare și la efectele ei pentru economie. Ați văzut că anul trecut ne-a ajutat să menținem economia deschisă și trebuie să o menținem deschisă astfel încât să plătim pentru costul acestei pandemii.", a declarat premierul.


Întrebat dacă Guvernul ar putea reevalua în toamna acestui an anumite decizii luate acum privind plafonarea unor venituri sau pensii, în situația în care vaccinarea va fi un succes și lucrurile se vor îndrepta, Florin Cîțu a respins categoric această ipoteză.

"Nu. Am spus foarte clar că anul acesta este un an al reformelor. Repet. Anul trecut a fost cea mai mare criză din ultima sută de ani. Sectorul privat a suportat un cost si noi împreună l-am suportat - 1,4 milioane de români au fost în șomaj tehnic, în timp ce în sectorul public au crescut salariile așa cum erau promise. Media în UE era de de 3%, în România au crescut în medie cu 8%, au crescut și pensiile și alocațiile. În 2021 deja avem un punct de pensie mai mare în medie decât anul trecut, avem alocațiile crescute, dar în rest trebuie să facem reformă, trebuie să legăm performanța de venit în sectorul public. În ultimii 4 ani s-au dublat cheltuielile de personal la buget, dar nu cred că românii au văzut performanța aparatului public dublată. Este nevoie să vină și performanța aparatului public.", a declarat premierul Florin Cîțu.

Premierul a mai spus că nu are emoții privind votul din Parlament pe legea bugetului și că nu ar fi un buget de austeritate.

"Nu am emoții pentru votul de azi. Cred ca va fi pentru prima dată când bugetul va trece curat prin parlamentul României.Cuvântul austeritate înseamnă tăieri și reduceri. Eu vă provoc să găsiți în acest buget aceste reduceri și tăieri. Dacă luăm viziunea de ansamblu, bugetul are o creștere totală a cheltuielilor de aproape 5%, până la aproximativ 444,9 miliarde de lei. Dacă aceste cheltuieli cresc, nu putem vorbi de austeritate. Dacă ne uităm la investiții, cheltuielile cresc cu aproape 8,3 miliarde de lei, nici vorbă de austeritate. N uităm la cheltuielile de personal, și acolo este o creștere. Ne uităm la cheltuielile cu asistența socială, pensii, alocații etc, creșterea este de aproape 10,2 miliarde de lei. Deci nu găsesc un domeniu unde să fie tăieri, de aceea nu înțeleg această legătură cu austeritatea în afară de discursul politic, dar mă refer de la specialiști și profesioniști să se uite pe buget cum este construit.Ministerul Sănătății are mai mulți bani ca anul trecut. Prioritățile au fost definite de la început. Am spus că anul acesta continuăm cu investițiile. Venim după un an record, anul trecut - 53 miliarde de lei execuția bugetului și mergem către 62 miliarde de lei anul acesta. Cheltuielile cu investițiile au fost decontate jumătate de la buget și jumătate din fonduri europene, o premieră, și continuăm și anul acesta în aceeași direcție. Vă auzeam mai devreme că sumele nu sunt destul de mari pentru digitalizare, dar dacă vă veți uita la PNRR (n.a Planul Național pentru Redresare și Reziliență) veți vedea că sumele sunt acolo și pentru digitalizare și luăm bani din fonduri UE.Încercăm să reducem povara pe bugetul național a cheltuielilor de investiții sau de digitalizare și să rămână pe bugetul național cheltuielile curente, in special cheltuielile cu salariile și pensiile.", a spus premierul.
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă