Cîțu anunță verificări la Ministerul Sănătății, după publicarea datelor detaliate referitoare la epidemie

1 lună in urmă 1


Premierul Florin Cîţu a anunţat astăzi, 8 martie, că se vor face verificări pentru a vedea dacă Ministerul Sănătăţii a respectat legislaţia când a publicat date referitoare la epidemia de COVID-19, defalcat, pe județe și localități. În replică, Vlad Voiculescu a spus că ”datele trebuie să fie publice”.


UPDATE ora 14:00 Ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat că „tot ceea ce înseamnă munca administraţiei publice, respectiv ban public cheltuit, ar trebui să fie date publice, transparente”.


„Numărul de teste trebuia să fie publicat cu mult timp înainte, cred că este un lucru pe care îl aşteptam cu toţii. Ce vreau să vă spun este că datele trebuie să fie publice. Ideea că numărul de teste într-un judeţ al României ar fi un secret de stat sau ceva de genul acesta este complet anapoda şi asta nu cred că este un secret pentru fiecare dintre dumneavoastră”, a precizat ministrul Sănătății.


Datele sunt publice. S-ar putea să nu fie perfecte, dar asta este toată ideea din spatele transparenţei. S-ar putea ca anumite date să fie corectate şi pentru asta să fie nevoie de un efort inclusiv al publicului ca să observe anumite inadvertenţe, dar dacă ascundem date, ascunderea de date sau pretinderea că anumite date ar fi secrete este un lucru profund nociv pentru democraţia unei ţări, profund nociv pentru orice instituţie a ţării acesteia

Vlad Voiculescu, ministrul sănătății:

„Dacă există un motiv ca anumite date să nu fie făcute publice, atunci acea autoritate care consideră acest lucru poate să se exprime public. Nu există date secrete. Tot ceea ce înseamnă munca administraţiei publice, respectiv ban public cheltuit, ar trebui să fie date publice, transparente”, a mai spus ministrul sănătăţii, aflat la Parlament, potrivit Agerpres.


Vlad Voiculescu a negat că a fost trimis Corpul de control al premierului și a mai precizat că nu este nevoie de avizele serviciilor de informaţii pentru publicarea numărului de teste pentru fiecare judeţ.


Întrebat de jurnaliști, la Palatul Parlamentului, ce părere are despre faptul că Ministerul Sănătăţii a publicat numărul de teste COVID-19 făcute în fiecare judeţ, iar apoi a anunţat că mai sunt lucruri de remediat, premierul Florin Cîțu a spus: „Am avut o discuţie cu şeful Corpului meu de control în această dimineaţă, se autosesizează să vadă dacă a fost respectată toată legislaţia, avizele dacă au fost date şi vom vedea”, a relatat news.ro.


Apoi a continuat: „Este vorba despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci trebuia să existe și avizul acelor instituţii”.


Întrebat dacă Ministerul Sănătăţii a publicat datele respective fără a avea avizele necesare, premierul a răspuns: „Vom vedea”.


Pe 4 martie, Ministerul Sănătății a publicat date legate de testarea COVID pe județe


Afirmațiile premierului Florin Cîțu vin după ce, din 4 martie, Ministerul Sănătății a publicat mai multe informații legate de testarea de COVID-19 pe județe și incidența în fiecare localitate din țară. Informațiile sunt publicate pe site-ul care aparține Guvernului, data.gov.ro, și sunt actualizate zilnic.


Totodată, Ministerul Sănătăţii a făcut săptămâna trecută precizări cu privire la procesul de transparentizare a datelor publicate pe data.gov.ro.


„Datele cu privire la teste nu au fost extrase integral din aplicaţia Corona Forms. Acest proces de transparentizare a datelor pe pagina data.gov.ro este automat şi, deoarece a fost lansat ieri, există încă provocări tehnice care sunt în curs de soluţionare. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) lucrează în acest moment la modificarea modalităţii de exportare a datelor, care vor fi actualizate în cursul zilei de astăzi”, a informat instituția condusă de Vlad Voiculescu pe 5 martie.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă