Circulația metroului a fost reluată din această seară, pentru o oră, la câteva ore de la suspendarea grevei spontane

1 lună in urmă 1

Protestul spontan de la metrou s-a încheiat în jurul orei 18.30, după discuțiile dintre sindicaliști și prefectul Capitalei. La final, aceștia au anunțat că circulația va fi reluată de sâmbătă, iar un reprezentant din Sindicatul Liber din Metrou a spus că „nu are rost să pornim pentru jumătate de oră trenurile”. Ulterior, în jurul orei 22, Metrorex a anunțat că circulația a fost reluată. Asta doar pentru o oră, căci programul este până la ora 23.00.

UPDATE ora 22:10 Metrorex a transmis un comunicat de presă în care a anunțat că „informăm publicul călător, că astăzi, 26.03.2021, începând cu ora 22:00, circulația trenurilor de metrou va fi reluată în siguranță și conform graficelor obișnuite pe toate magistralele”.


Vineri seară, după mai multe ore de negocieri purtate între prefectul capitalei, Alin Stoica, și sindicaliști, sindicalistul USLM Marian Artimon a anunțat că se renunță la protestul de la metrou încă din această seară.

„Vom merge la Piața Unirii și vom anunța salariații de ceea ce am obținut aici și imediat vom elibera metroul. Nu are rost pentru jumătate de oră să scot trenurile din metrou, să am consum de energie degeaba”, a spus Artimon la ieșirea de la negocieri, explicând de ce metroul nu poate circula din această seară.

Apoi a continuat: „Privind revendicările, în primul rând, domnul Drulă și trimișii dânsului au recunoscut că cel cu care trebuie să negocieze este USLM. Am obținut ca săptămâna viitoare să ne vedem zi de zi pentru a rezolva problemele. Contractul de asociere dintre firma sindicatului și Metrorex se află pe rolul instanței, la tribunal, și noi așteptăm, avem încredere în instanță”.

El a afirmat că sindicaliștii cer să nu fie scăzute salariile și să fie făcute angajări. „Nu are nici o legătură protestul spontan cu somația de eliberare a spațiilor comerciale”, a mai spus reprezentantul sindicatului.

Deficitul cred că a ajuns numai săptămâna aceasta la un necesar de 1.200 de oameni, asta înseamnă un deficit de 25% din personal. Ajunsesem în poziţia în care să ne fie frică să ne mai facem treaba, să nu greșim, din lipsa fondurilor și din lipsa personalului, şi să nu ne ducem, Doamne fereşte, pe la puşcărie sau unii să murim în accidente pentru că nu se asigură acest buget.

Reprezentant Sindicatul Liber din Metrou:

Totodată, directorul Metrorex, Ştefan Paraschiv, a subliniat că nu va fi începută nicio acţiune administrativă la adresa protestatarilor de la metrou.

La discuțiile cu prefectul Capitalei de astăzi, 26 martie, au participat reprezentanții Sindicatului Liber Metrou – USLM din Metrorex și ai Confederației Naționale a Sindicatelor Libere din România – Frăția (CNSLR Frăția), conducerea Metrorex și reprezentanții lucrătorilor din subteran.

Protestul spontan la metrou, care a început în această dimineață, a afectat traficul din București. Peste 250.000 de călători din Capitală au rămas fără transport, după ce sindicaliştii din Metrorex au decis să intre în grevă.

Protestul a avut loc după ce, ieri, Metrorex a anunţat că a notificat firma care administrează spaţiile comerciale din incinta staţiilor de metrou că până pe 2 aprilie aceste spaţii trebuie eliberate.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă