Cioloș și Pîslaru cer Comisiei Europene să spună ce a făcut pentru a se asigura că statele membre au organizat consultări pentru planurile de redresare / Pîslaru: Guvernele multor state membre nu au invitat absolut deloc la dialog organizațiile de tineret. Ce vor trimite, o foaie goală? / Ce spune despre România

3 săptămâni in urmă 14

Europarlamentarul USR PLUS, Dragoș Pîslaru, a anunțat, luni, că a transmis Comisiei Europene o scrisoare, împreună cu Dacian Cioloș și alți doi membri Renew Europe, în care le solicită comisarilor Valdis Dombrovskis și Paolo Gentiloni să precizeze ce a făcut Comisia pentru a se asigura că statele membre organizează consultări publice la elaborarea planurilor naționale de redresare și care sunt consecințele pentru țările care nu au făcut acest lucru.

„În acest moment am informații că 13 state membre nu au ținut cont de Articolul 18 al Mecanismului de Redresare și Reziliență, care prevede că acestea trebuie să trimită Comisiei Europene un rezumat al consultărilor realizate cu parteneri sociali, organizații ale societății civile, în special organizații de tineret. Ce vor trimite, o foaie goală?”, a declarat Dragoș Pîslaru.

Pîslaru, care a fost co-raportor pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență și care face parte grupul Parlamentului European de monitorizare a acestuia, amintește că mai sunt două săptămâni până când statele membre ale UE trebuie să trimită Comisiei Europene planurile naționale de redresare și reziliență (PNRR).

„M-am interesat în ultimele luni și cu precădere în această săptămână de stadiul de redactare al planurilor. Am vorbit cu zeci de organizații de tineret, cu autorități locale și regionale, parteneri sociali, cu companii. Iar zilele trecute am vorbit cu 40 de organizații și forumuri naționale de tineret. Și mi-a părut rău să văd că nu își văd viitorul atât de luminos pe cât noi l-am imaginat pentru ei în acest mecanism.
De ce? Fiindcă guvernele multor state membre nu au invitat absolut deloc la dialog organizațiile de tineret pe durata elaborării planurilor naționale, în ciuda faptului că Parlamentul European a insistat pe faptul că un plan național nu poate niciodată să fie coerent dacă nu există transparență și consultare cu cetățenii, cu organizațiile societății civile, cu autorități locale și regionale”, a detaliat Pîslaru.

Dragoș Pîslaru susține că România „a fost lăudată” pentru că a organizat dezbateri pentru elaborarea PNRR.

12 dezbateri publice cu 3.900 de participanți care au dat naștere la 1700 de propuneri de reforme și investiții, susține Pîslaru.

Scrisoarea pe care a trimis-o vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, și comisarului pentru Economie, Paolo Gentiloni, mai este semnată de alți trei membri ai grupului Renew Europe: Dacian Cioloş, Luis Garicano și Valérie Hayer.

Cei patru semnatari le cer comisarilor să explice următoarele:

  • Ce a făcut Comisia Europeană pentru a se asigura că statele membre consultă actorii naționali?
  • Care vor fi consecințele pentru țările care nu au făcut acest lucru?
  • Cum ne poate asigura Comisia că societatea civilă și autoritățile locale vor fi implicate cu adevărat în implementarea planurilor?

Context:

Parlamentul European a aprobat, pe 10 februarie, Mecanismul de redresare și reziliență, conceput pentru a ajuta statele membre să combată efectele pandemiei de COVID-19, cu 582 voturi pentru, 40 împotrivă și 69 abțineri.

Mecanismul de redresare și reziliență este cel mai important constitutiv element al pachetului de stimulente aferent Instrumentului european de redresare „Next Generation EU”, în valoare de 750 de miliarde EUR, precizează Parlamentul European.

Prin Mecanism, se pun la dispoziția statelor membre 672,5 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi pentru a finanța măsuri naționale care atenuează consecințele economice și sociale ale pandemiei.

Se pot finanța și proiecte conexe demarate la 1 februarie 2020 sau ulterior.

Finanțarea va fi disponibilă timp de trei ani, iar guvernele Uniunii pot cere o prefinanțare de până la 13% pentru planurile lor de redresare și reziliență.

Citește și:

Mecanismul european de redresare: Nu există proiecte care să fie excluse din start de la finanțare, dar trebuie respectate anumite condiții / Dacă proiectele din PNRR nu sunt finalizate până la finalul anului 2026, banii vor fi returnați

Parlamentul European a votat Mecanismul de 672,5 miliarde de euro, ajutor pentru țările UE să combată efectele pandemiei / Respectarea statului de drept, condiție prealabilă pentru ca statele membre să beneficieze de finanțare / Cum vor fi împărțiți banii

Sursa foto: Dragoș Pîslaru / Facebook

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă