Cioloș, despre Mark Gitenstein, noul ambasador american la UE: Într-o perioadă în care instituțiile democratice și anticorupție au fost testate la limită, el a fost un apărător foarte puternic al statului de drept

2 luni in urmă 30

Co-președintele USR-PLUS, Dacian Cioloș, a declarat despre Mark Gitenstein, noul ambasador american la UE și fost ambasador în România că a fost „un apărător foarte puternic al statului de drept” în perioada în care instituțiile democratice și anticorupție au fost „testate la limită”, relatează Politico.

Cioloș, care era comisarul european al României când Gitenstein a fost detașat la București, a implicarea lui Gitenstein la îmbunătățirea relațiilor dintre România și SUA, care a inclus negocierea și semnarea Acordului de apărare antirachetă balistică dintre SUA și România.

„În calitate de ambasador, a contribuit mult la apropierea dintre România și SUA. Într-o perioadă în care instituțiile democratice și anticorupție au fost testate la limită, el a fost un apărător foarte puternic al statului de drept”, a afirmat Cioloș.

Liderul grupului europarlamentar Renew Europe a spus că se așteaptă ca Gitenstein să prospere ca ambasador la UE, chiar dacă Bruxellesul și Washingtonul uneori nu sunt de acord.

„Știe foarte bine situația din Uniunea Europeană și istoria și evoluția relațiilor dintre UE și SUA. Știu că nu va fi ușor pentru problemele digitale, nici pentru problemele climatice. Cred că, în general, avem câteva obiective comune cu SUA, dar nu de fiecare dată soluțiile vor fi în aceeași perspectivă.

Chiar și atunci când putem să nu fim de acord, știind că SUA are aici un ambasador, care știe foarte bine situația din Uniunea Europeană și detaliile – acesta este un lucru bun pentru a găsi un punct comun”, a declarat Dacian Cioloș.

Cine este Mark Gitenstein și de ce beneficiază de „privilegiul personal” al președintelui Joe Biden

Mark Gitenstein, alegerea lui Joe Biden de a fi ambasadorul american la UE, beneficiază de „privilegiul personal” al președintelui Joe Biden, scrie Politico.

Gitenstein, în vârstă de 74 de ani, este un prieten apropiat al președintelui, care a fost literalmente la mână dreaptă a lui Biden pentru lungă perioadă, începând din 1987.

Biden și-a descris prietenia cu Gitenstein în timpul unei vizite la București, în calitate de vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama, în 2009, când Gitenstein era ambasador al SUA în România. „Avem un ambasador aici – America, după părerea mea, a trimis tot a avut mai bun”, a spus Joe Biden, alături de președintele României de atunci, Traian Băsescu.

„Există o expresie când vă ridicați pe podeaua Senatului, dacă vreți să vorbiți despre ceva personal, domnule președinte, spunem, «vă rog, să scuzați privilegiul personal». Ambasadorul nostru este cel mai bun prieten personal al meu. Ne-am crescut reciproc copiii. Soțiile noastre sunt prietene apropiate. Nepoții mei consideră că ei și Gitenstein sunt aproape rude”, a precizat Biden.

Barack Obama l-a desemnat pe Mark Gitenstein ambasador în România în anul 2009, unde a slujit până în 2012. Gitenstein se referă la el însuși drept un „mândru” româno-american, citându-l pe străbunicul său româno-evreu, care s-a născut la sfârșitul anilor 1890 la Botoșani, iar ulterior a emigrat în SUA în copilărie.

„A fost foarte implicat în această luptă împotriva corupției, statului de drept, transparenței. El a fost foarte popular în România, bine conectat, în diferite sfere – justiție, dar nu numai justiție, economie, de asemenea”, a spus un diplomat român care a participat la întâlnirile cu el la acea vreme, citat de Politico.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă