Ciolacu s-a râzgândit: Nu mai vrea TVA 0 la alimente pe modelul Poloniei, dar cere plafonarea prețurilor la acestea. Analist: Nu va funcționa

5 zile in urmă 9

Măsurile vor fi discutate în următoarele zile, în ședința Coaliției PNL-PSD-UDMR, astfel încât acestea să fie agreate până luni, pentru a putea fi adoptate de către Guvern săptămâna viitoare.

PSD cere plafonarea prețurilor pentru alimentele de bază pentru o perioadă limitată și reducerea TVA de la 9% la zero pentru alimente, a declarat joi, pentru Libertatea, șeful social-democraților, Marcel Ciolacu.

„Noi propunem plafonarea prețului la alimentele de bază, pentru o perioadă limitată, am văzut că și Ungaria, parcă, a luat o măsură similară. Nu știu de unde a pornit ideea cu reducerea TVA la zero pentru toate alimentele”, spune Ciolacu.

Reacția acestuia apare în contextul în care G4Media a scris joi că Guvernul discută reducerea TVA la alimente de la 9%, dar și după o postare de marți chiar a lui Ciolacu care lăsa să se înțeleagă același lucru, invocând modelul Poloniei.

„Așa face Polonia, din 1 februarie: TVA ZERO la gaze, îngrășaminte și mâncare, plus taxe reduse la carburanți. Acesta este modul corect de reacție a statului, pe care îl voi propune ca model de urmat la prima ședință a liderilor coaliției!”, a scris Ciolacu în postare.

Cîțu l-a invocat pe Dragnea

Ideea fusese respinsă însă de președintele PNL, Florin Cițu. „TVA zero înțeleg că a mai încercat Dragnea, din ce știu eu, și a fost un proiect care nu a putut să fie implementat pentru că în Uniunea Europeană poți să ai doar două taxe mai mici și 5% era minimul. Presupun că președintele PSD a avut o discuție la Comisia Europeană, sau a avut ministrul Finanțelor, și a făcut această postare după ce lucrurile s-au clarificat”, a declarat președintele PNL.

Analist: Nu va funcționa

Consultantul fiscal Emilian Duca a declarat pentru Libertatea că plafonarea prețurilor nu va funcționa, iar dacă prețurile vor fi fixate prea jos, atunci produsele vor dispărea de pe rafturi.

„S-au convins că nu pot să facă TVA zero la alimente din două motive: reduce drastic încasările la buget și trebuie să aibă aprobare de la Comisia Europeană. Referitor la fixarea prețurilor, problema este la energie, energie termică, combustibili, nu la alimente. Dacă se fixează prețurile prea jos, dispar produsele de pe raft. Ce faci, te duci la magazin și iei cu un leu un produs care costă 10 lei? Am avut și în perioada comunistă și nu a funcționat”, a afirmat Emilian Duca.

Premierul Ciucă a anunțat reducerea TVA la energie

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marți că Guvernul va reduce TVA de la 19% la 5% pentru de la 1 aprilie, la pachet cu eliminarea taxei de cogenerare și a certificatelor verzi. Măsura vizează românii care consumă sub 300 kWh pe lună.

În dialogul de joi cu Libertatea, Ciolacu a mai venit cu o idee. Aceea ca Hidroelectrica să preia toți consumatorii casnici de energie, astfel încât aceștia să fie protejați de facturile mari care au început să vină în această perioadă. „Pe partea de energie, analizăm dacă Hidroelectrica poate să preia toți clienții casnici. Am vrea ca măsurile să fie gata până luni pentru a putea fi adoptate săptămâna următoare”, a spus Ciolacu. Și asta pentru că Hidroelectrica produce cel mai ieftin curent de pe piață și în plus, este deținută de statul român.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă