Cine sunt ISIS-K, gruparea teroristă care revendică atacurile din Kabul

1 lună in urmă 18

ISIS-K , particula „K” reprezentând provincia islamică Khorasan, este afiliatul regional al Isis (sau așa-numitul stat islamic) care este activ în Afganistan și Pakistan. Este cel mai extrem și violent dintre toate grupurile militante jihadiste din Afganistan, informează BBC.

Gruparea ISIS-K, care a revendicat atacul terorist de lângă aeroportul din Kabul, a fost înființată în ianuarie 2015, fiind la vârful puterii în Statului Islamic din Irak și Siria, înainte ca așa-numitul califat să fie distrus de o coaliție condusă de Statele Unite.

ISIS-K recrutează atât jihadiștii pakistanezi, cât și afgani, în special din rândurile talibanilor care nu consideră propria organizație ca fiind suficient de extremistă.

Gruparea ISIS-K a fost acuzată de unele dintre cele mai grave atrocități din ultimii ani, după ce a atacat școli de fete, spitale și chiar o maternitate, unde se pare că a împușcat femei însărcinate și asistente medicale.

Spre deosebire de talibani, al căror interes se limitează la Afganistan, ISIS-K fac parte din rețeaua globală Statul Islamic care încearcă să efectueze atacuri asupra țintelor occidentale, internaționale și umanitare oriunde o pot face.

ISIS-K are sediul în provincia estică Nangarhar, aproape de rutele de contrabandă cu droguri și persoane de la granița cu Pakistan. Gruparea număra aproximativ 3.000 de luptători, dar a suferit pierderi semnificative în confruntările avute atât cu forțele de securitate americane și afgane, cât și cu talibanii.

Ce legătura are ISIS-K cu talibani?

Potrivit experiților, există legături puternice între ISIS-K și rețeaua Haqqani, care la rândul ei este strâns legată de talibani.

Omul care se ocupă acum de securitate în Kabul este Khalil Haqqani, pentru a cărui capturare SUA au oferit o recompensă de 5 milioane de dolari.

„Mai multe atacuri majore între 2019 și 2021 au implicat colaborarea dintre ISIS-K, rețeaua talibanilor Haqqani și alte grupuri teroriste cu sediul în Pakistan”, a precizat doctorul Sajjan Gohel de la Fundația Asia Pacific, care monitorizează de ani de zile rețelele militante din Afganistan.

Când talibanii au preluat Kabul la 15 august, grupul a eliberat un număr mare de prizonieri din închisoarea Pul-e-Charki, incluzând și militanți ai Statului Islamic și al-Qaeda, care sunt acum în libertate.

Însă ISIS-K se află în conflict cu talibanii, pe care îi acuză că au abandonat Jihadul și câmpul de luptă în favoarea unei soluționări de pace negociată în „hotelurile elegante” din Doha, Qatar.

ISIS-K îi consideră pe militanții talibani „apostați” (care își reneagă credința), uciderea acestora fiind acceptată în interpretarea pe care o dau ei legii islamice.

În aceste condiții, militanții Statului Islamic reprezintă acum o provocare majoră de securitate și pentru noul guvern taliban.

ISIS-K se află pe lista grupărilor teroriste întocmită de Departamentul american de stat.

FOTO: Hepta

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă