Cine o turna pe Nadia Comaneci la Securitate

1 lună in urmă 34

Istoricul Stejarel Olaru, autorul cartii Nadia si Securitatea, a dat cateva detalii despre munca pe care a depus-o pentru elaborarea acestei carti.

Cum traia Nadia Comaneci in comunism

Invitat la Adevarul Live, Stejarel Olaru a vorbit si despre cei care o urmareau indeaproape pe Nadia Comaneci.

"In anii 80 exista un serviciu in cadrul Securitatii, Serviciul 6 in cadrul Directiei I, care se ocupa de Sport, dar nu numai Sport, ci si Sanatate, Justitie si Invatamant. Acest serviciu era condus de Marian Ureche. Sportul il impartisera, sporturi colective, individuale etc. Pe de alta parte, erau ofiterii de Securitate din tara, repartizati pe cluburi sportive.

Cei care lucrau cu adevarat in acest domeniu pentru Securitate erau informatorii, care puteau fi antrenori, sportivi, coregrafi, medici, iar aceasta retea era impresionanta. Mai erau pe langa acestia si jurnalistii".

Aproximativ 90 de oameni dadeau informatii despre Nadia, insa trei informatori erau de baza, sustine Stejarel Olaru.

"In ceea ce o priveste pe Nadia, erau trei informatori esentiali: Maria Simionescu, un personaj extrem de cunoscut in lumea gimnasticii, care nu mai este printre noi, Geza Poszar, coregraf al lotului si care traieste in SUA, si Anastasia Albu, alta antrenoare care a murit pe la inceputul anilor 90 intr-un tragic accident", a povestit Stejarel Olaru

Cele mai multe informatii despre Nadia se regaseau in cele 36 de volume ale Dosarului Sport. "Nu exista un dosar separat Nadia, poate a contat mult si relatia pe care Nadia a avut-o cu Nicu Ceausescu. Nu se putea scrie numele Ceausescu intr-un dosar de Securitate"

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă