Cine este Roberta Metsola, favorită la președinția Parlamentului European: Căsătorită, cu patru copii, împotriva avortului și favorabilă drepturilor LGBTI

1 săptămână in urmă 12

Roberta Metsola, membră a grupului Popularilor (PPE), este favorită pentru preluarea șefiei Parlamentului European, potrivit surselor G4Media. Metsola, cetățean maltez, are 42 de ani și va împlini 43 de ani pe 18 ianuarie, când ar putea avea loc votul pentru postul de președinte al legislativului european. Este căsătoritp din 2005 cu finlandezul Ukko Metsola, împreună au patru băieți.

  • Drumul Robertei Metsola către șefia PE a fost netezit de decizia Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), a doua forţă politică din Parlamentul European, care în decembrie a renunţat să mai prezinte un candidat la preşedinţia instituţiei post-David Sassoli. Sassoli a murit luni noapte

La 12.11.2020 a fost aleasa prim-vicepreședinte al Parlamentului European în locul irlandezei Maired McGuinness, desemnată comisar. Metsola a fost singura candidată, iar responsabilitățile sale principale sunt relatia cu parlamentele nationale și reprezentarea președintelui PE în relația cu țările din America de Nord.

Roberta Metsola este cunoscută ca opozantă față de dreptul la avort, votând contra tuturor rezoluțiilor care apărau acest drept. De altfel, în Malta avortul este interzis. Cu toate acestea, e considerată o liberală în rândul popularilor datorită poziției sale favorabile drepturilor LGBTI. De altfel, ea a făcut parte din LGBTI Intergroup din PE, un for informal de acțiune anti-homofobie.

Ea este juristă, absolventa a Universitatii din Malta si a Colegiului Europei de la Bruges – instituția de învățământ post-universitar fondată de Comisia Europeană. Ea a fost secretar general al Studentilor Democrati Europeni. A lucrat ca atașat la Reprezentanța Maltei la UE (2004-2012), iar în perioada 2012-2013 a fost consiliera lui Catherine Ashton, Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă.

Sursa foto: Facebook / Roberta Metsola

În 2013 a devenit europarlamentar, înlocuindu-l pe Simon Busuttil, ales liderul Partidului Naționalist.

Soțul său a fost consilier la Parlamentul Finlandei și la cabinetul premierului. Din 2020 e director general pentru Europa al Asociatiei Internaționale a Companiilor de Croazieră. A fost din 2016 vicepreședinte pentru relații guvernamentale al companiei americane Royal Caribbean Group, numărul doi gobal între operatorii de croaziere.

Roberta Metsola a fost coordonatorul PPE in LIBE, singura comisie în care e membru acum; în mandatul anterior a fost vicepreședinte al Comisiei pentru Petișii.

Ea are reputația unui politician extrem de ambițios, workaholic. La Bruxelles se vorbește despre ținta ei în 2024 – președinția Comisiei Europene.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă