Cine este primul parlamentar care pleacă din Casa Poporului - AUR cere invalidarea mandatului de deputat

2 luni in urmă 2

Francisc Tobă, exclus din AURFrancisc Tobă, exclus din AUR

AUR a cerut invalidarea mandatului de deputat al lui Francisc Tobă, după ce acesta a fost exclus din noul partid parlamentar. Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, solicitarea grupului parlamentar AUR. În locul acestuia, a fost propusă Raluca Maria Borta.

LUNI, 01 FEBRUARIE 2021, 17:25

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Ioana Stanescu

Francisc Tobă nu mai are calitatea de membru al Alianţei pentru Unirea Românilor, fiind exclus din partid. După alegerile parlamentare din 6 decembrie, Societatea Timişoara a solicitat AUR să se dezică de noii parlamentari Francisc Tobă şi Nicolae Roman şi să le ceara demisia imediată din Parlament, deoarece aceştia ar fi fost implicaţi în reprimarea Revoluţiei. 

Militar de carieră, Francisc Tobă a intrat în politică imediat după 1989, devenind vicepreşedinte al FSN Sibiu. Numele lui Tobă apare în dosarul legat de represiunea ce a avut loc în Sibiu, în timpul Revoluţiei, semnala pe Facebook protestatarul Marian Ceauşescu. În acest dosar, clasat în 2010, sunt peste 700 de victime. Francisc Tobă este acuzat de tentativă de omor și complicitate la tratamente neomenoase. Potrivit presei, în 1989, împreună cu un coleg și mai mulți militari înarmați au intrat în Spitalul Județean din Sibiu, de unde au ridicat mai mulți pacienți răniți pe care i-au dus într-o sală de sport și i-au bătut.

Francisc Tobă, acuzat de tentativă de omor, a fost exclus de pe listele parlamentare ale AUR. Anunțul lui George Simion

AUR a solicitat Biroului permanent să constate „încălcarea prevederilor legale privind condiţiile de eligibilitate” în cazul lui Francisc Tobă şi să propună invalidarea mandatului de deputat al acestuia, ales în circumscripţia electorală Braşov.

AUR solicită, totodată, validarea mandatului de deputat pentru Raluca Maria Borta care este următoarea persoană aflată pe lista de candidaţi a partidului în circumscripţia electorală Braşov şi îndeplineşte condiţiile de eligibilitate prevăzute de lege.

Solicitarea AUR a fost trimisă Comisiei de validare privind mandatele de parlamentar.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă