Cine este oligarhul rus care susține că „Palatul lui Putin” este de fapt al său

1 lună in urmă 1

Oligarhul rus Arkady Rotenberg spune că el este proprietarul vilei opulente de la Marea Neagră și nu președintele Vladimir Putin, așa cum susținea oponentul președintelui rus Alexei Navalnîi.

Un reportaj video despre vastul palat, prezentat de Alexei Navalnîi, a devenit viral în toată Rusia și a fost urmărit de peste 100 de milioane de ori.

Rotenberg, un miliardar cu legături strânse cu Putin, a făcut declarația în timpul unui interviu postat pe canalul pro-Kremlin Mash Telegram, fiind preluat și de agenția de știri Interfax.

„Am reușit să închei un acord cu creditorii acum câțiva ani și am devenit beneficiarul acestei proprietăți în urmă cu câțiva ani”, a spus Rotenberg, conform biroului său de presă, transmite Mediafax.

Oligarhul a declarat că proprietatea va fi finalizată „în câțiva ani” și se așteaptă să devină un hotel.

Arkady Rotenberg și Vladimir Putin Arkady Rotenberg, în dreapta lui Vladimir Putin, la deschiderea podului spre Crimeea. Foto: Wikipedia

Arkady Rotenberg este un personaj important în Rusia, în calitate de proprietar al unor imense firme de construcții care se ocupă de infrastructuri precum poduri și conducte de gaz. Este un apropiat al lui Putin, ca fost prieten din copilărie și partener de judo.

Omul de afaceri se află sub sancțiunile SUA din 2014.

„Cea mai mare mită din istorie”

Controversa asupra proprietății a fost intensă, în urma publicării documentarului de către echipa lui Alexei Navalnîi, la începutul acestei luni.

Ancheta a presupus că proprietatea a costat 1,3 miliarde de dolari și aeste „cea mai mare mită din istorie”.

BBC a raportat anterior despre misteriosul palat în 2012, citând un fost asociat de afaceri al lui Putin care a pretins că palatul a fost construit după specificațiile sale pentru uz personal - dar un purtător de cuvânt a respins acuzațiile la acea vreme.

La începutul acestei săptămâni, președintele rus a negat în direct că el sau familia sa dețin imobilul și a descris videoclipul ca fiind „plictisitor”.

Noi proteste de amploare în Rusia, mii de persoane arestate

Acuzațiile despre palat au luat avânt pe rețelele de socializare ruse, inclusiv pe platforma video TikTok. Acuzațiile de corupție au contribuit la stimularea protestelor desfășurate în toată țara în sprijinul lui Navalnîi - cele mai mari din ultimii ani împotriva președintelui Putin.

Peste 4.000 de persoane au fost arestate, după ce manifestații importante au avut loc în orașe din Rusia, cerând eliberarea lui Navalnîi.

Militantul anticorupție a fost imediat arestat după ce s-a întors în Rusia din Germania, unde se recuperase după tentativa de asasinat cu Noviciok, de anul trecut.

Duminică se așteaptă alte demonstrații, în ciuda avertismentelor proaspete ale poliției cu privire la adunări.

Editor : G.C.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă