Cine este Muntenegru în handbalul feminin, adversara României pentru un loc la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Extremele sunt printre cele mai bune din lume, dar simbolul naționalei este pe banca de rezerve

1 lună in urmă 3

Cine este Muntenegru în handbalul feminin? Printre altele, este una dintre cele 6 naționale, alături de Norvegia, Franța, Rusia, Brazilia și Olanda, care a câștigat un titlu major în ultimul deceniu.

La Euro 2012, Muntenegru a obținut medalia de aur, după o finală de excepție cu Norvegia, încheiată după prelungiri (34-31). În același ani, naționala în care excela Bojana Popovic a disputat finala olimpică la Londra.

Muntenegru este adversara României în turneul preolimpic de la Podgorica (duminică, ora 17:00). Și probabil că se vor lupta pentru un loc la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Norvegia pare cea mai bună națională la ora asta și are șanse mari să termine pe locul 1.

Cine este Muntenegru în handbalul feminin, adversara României pentru un loc la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Muntenegru a atins performanțe de excepție în handbalul feminin, la scurt timp după ce s-a desprins de Serbia (2006). O țară cu sub 1 milion de locuitori, gazdele turneului de la Podgorica au ajuns până în finala olimpică la Londra. Și au fost stopate să câștige medalia de aur în fața Norvegiei doar de arbitraj. Câteva luni mai târziu, Muntenegru s-a răzbunat împotriva nordicelor și a obținut titlul la Europene.

Spiritul de luptă este una dintre armele care definește această reprezentativă. Iar din 2010 este nelipsită de la marile competiții. Muntenegru vizează acum calificarea la Jocurile Olimpice pentru a treia oară consecutiv. Spre exemplu, România, cu o mare tradiție în handbal în spate, nu a legat până acum niciodată două prezențe la rând la competiția supremă.

În 2012, Muntenegru a ajuns la JO de la Londra după un turneu de calificare în Franța, în care a eliminat chiar România. 4 ani mai târziu, selecționata condusă de atunci de Dragan Adzic s-a calificat la braț cu România, după un turneu în Danemarca. Nordicele au rămas atunci în afara Jocurilor Olimpice.

Va fi foarte dificil ca Muntenegru și România să se califice din nou împreună, având în vedere că trebuie eliminată Norvegia. Așadar, la partida de duminică se anunță o luptă fantastică.

Adrian Vasile a contribuit la calificarea Muntenegrului în turneul preolimpic

Muntenegru a ajuns la turneul preolimpic după ce a terminat pe locul 5 la Mondialul din 2019. A obținut, așadar, cel mai bun rezultat în cele cinci participări la această competiție. Echipa a fost condusă atunci de Per Johansson și … Adrian Vasile, devenit între timp selecționerul României.

Acum, pe banca naționalei Muntenegrului a fost adus Kim Rasmussen, care a preluat echipa chiar înainte de Euro. După un început mai dificil, antrenorul danez s-a acomodat cu lotul și a reușit să termine turneul final pe locul 8.

muntenegru in handbalul femininMajda Mehmedovic este una dintre cele mai bune jucătoare de contraatac din lume / Sursa foto: https://women2020.ehf-euro.com/

Echipa este alcătuită pe scheletul echipei Buducnost Podgorica. Jovanka Radicevic și Majda Mehmedovic sunt vedetele, ele au făcut parte și din echipa olimpică din 2012. Itana Grbic și Ema Ramusovic au devenit la rândul lor jucătoare cheie. Primele trei au jucat și la CSM București, ultima urmează să se transfere din vară la echipa „tigroaicelor”

Adversarii noștri sunt duri. Norvegia vorbește de la sine, este campioana Europei en-titre. Întotdeauna a fost solidă, a avut stabilitate, a jucat fără panică. Este favorită clară”, a declarat Kim Rasmussen pentru ihf.info.

„România are la dispoziție cea mai puternică echipă posibilă. Vorbim despre Cristina Neagu și Crina Pintea și cooperarea lor, dar au atât de multă calitate și alături, așa că va fi o bătălie. Sunt trei echipe extrem de bune și fizice la turneu și aștept cu nerăbdare aceste jocuri”, a mai spus selecționerul Muntenegrului, care o are pe banca tehnică și pe legendara Bojana Popovic.

Câștigătoare a Ligii Campionilor în 6 rânduri ca jucătoare, Bojana este probabil simbolul handbalului din Muntenegru. Ea fost numită nu demult antrenor principal la Buducnost și a reușit să-și ducă echipa în „sferturile” Ligii Campionilor. În dublă manșă a eliminat Ferencvaros.

munternegru in handbalul femininBojana Popovic a fost o handbalistă uriașă în handbalul mondial

Cu cine intră în luptă Muntenegru

Gazdele au pierdut o jucătoare importantă înaintea competiției, pe Jelena Despotovic, cu rezultat pozitiv la un test pentru Covid 19. În lotul de 16, Muntenegru are 6 jucătoare de la Buducnsot, dar și 5 care activează în Liga Florilor. Este vorba despre Andrea Klikovac (CSM București), Bobana Klikovac, Dijana Ujkic (ambele Gloria Buzău), Marta Batinovic (Vâlcea) și Ljubica Nenezic (Brăila).

Lotul Muntenegrului:

Portari: Babovic, Nenezic, Batinovic Extreme stânga: Mugosa, Mehmedovic Inter stânga: Jaukovic Centri: Grbic, Pletikosic Interi dreapta: A. Klikovac, Dzaferovic, Premovic Extreme dreapta: Ujkic, Radicevic Pivoți: B. Klikovac, Ramusovic, Vukcevic

Pentru toate țările, mari sau mici, Jocurile Olimpice înseamnă foarte mult. Toate fetele vor fi gata și vor da tot ce trebuie să fie acolo la Jocurile Olimpice, iar treaba mea va fi să mă asigur că avem echilibrul corect mental, deoarece aceasta poate fi cheia. Pregătirea pentru acest turneu nu este optimă și nu a fost bună până acum, dar este același lucru pentru toată lumea”, a mai spus Kim Rasmussen.

Muntenegru debutează vineri seara în turneul preolimpic (ora 20:30), într-o partidă cu Norvegia.

The post Cine este Muntenegru în handbalul feminin, adversara României pentru un loc la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Extremele sunt printre cele mai bune din lume, dar simbolul naționalei este pe banca de rezerve appeared first on Prosport.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă