Cine este Lazăr Neacșu, fostul consilier PSD „infiltrat” în politică din partea Bisericii. Deține peste 11 terenuri, ține banii la saltea și conduce un Oltcit din 1985

2 zile in urmă 12

Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 21:30

520 citiri

Fostul consilier general al Municipiului București (CGMB) Lazăr Neacșu, este unul din principalii agenți de influență a Bisericii, cara a tras sfori pentru a obține bani pentru Biserică din fondurile locale, se arată într-o investigație realizată de Recorder. Pornit ca simplu inginer dintr-o comună de lângă Vaslui, credința avea să-i aducă lui Neacșu funcții politice și o avere impresionantă.

Potrivit investigației realizată de Recorder, Lazăr Neacșu face parte din rețeaua de încredere a „Marelui Alb” (n.red.: Patriarhul Daniel), iar în timpul celor două mandate de consilier general la Primăria Capitalei acesta a tras sfori pentru ca Biserica să obțină acces la fondurile locale.

Născut în 1966, în Monteni de Sus, o comună din apropierea orașului Vaslui, Lazăr Neacșu a lucrat înainte de a se implica în politică ca inginer, având numeroase afaceri în construcții. În 2014, acesta era prezent la sfințirea Protoieriei Sectorului 4 din Capitală, unde era descris de ziarul Lumina ca drept „sponsorul principal al lucrărilor de consolidare și amenajare a clădirii”. Tot atunci, Neacșu primea din partea Patriarhului Diploma omagială „Sfinții Martiri Brâncoveni” cu medalie, în timp ce primarul Sectorului 4, Cristian-Popescu Piedone era recompensat cu o icoană.

Doi ani mai târziu, în 2016, Neacșu se implică în politică, la îndemnul Patriarhului Daniel, după cum explică chiar acesta, în investigația Recorder. În paralel, devine și membru al Arhiepiscopiei București. Neștiind la ce partid să se înscrie, Neacșu se întoarce din nou către Patriarh, care-i recomandă tabăra social-democrată.

„Eu sunt un om de afaceri care în 2016 nu am avut ce face, l-am întrebat pe Marele Alb: ‘Preafericirea Voastră, vreau să ma duc și eu consilier general, la ce partid să mă duc?’. ‘Du-te la PSD că va câștiga toată țara’. El m-a sfătuit. Și așa a fost, n-a câștigat PSD în toată țara? Da. Normal, că-i securist. Normal că-i securist. E de-al lor, nu? E cel mai informat om, ca și Papa”, dezvăluie Neacșu într-o înregistrare cu camera ascunsă.

Zis și făcut, inginerul candidează în 2016 pe listele Alianței electorale PSD + UNPR și reușește să ocupe un loc în CGMB. Aflat la urechea primarului Gabriela Firea, Neacșu reușește să obțină sume record pentru Biserică. În total, în mandatul fostului primar PSD, Biserica a primit de la Primăria Capitalei peste 200 de milioane de lei (n.red.:peste 40 de milioane de euro), în timp ce pentru probleme urgente, precum învestiții în rețeaua de termoficare, Firea a cheltuit 15 milioane de euro. În 2020, Lazăr Neacșu ajunge din nou consilier, tot din partea PSD.

La o zi după publicarea investigației Recorder în care Neacșu este descris ca fiind un om al Bisericii infiltrat în politică, acesta demisionează atât de funcția din CGMB cât și de la PSD Sector 4, acolo unde era vicepreședinte.

Avere ținută la saltea

Potrivit declarației de avere publicată pe site-ul Primăriei Capitalei, Neacșu a adunat o avuție impresionantă. Alături de soția sa, acesta deține nu mai puțin de 11 terenuri, o parte dintre acestea de peste 10.000 de metri pătrați. La acestea se mai adaugă un spațiu comercial de peste 450 de metri pătrați, și două case de locuit.

Același document mai arată că singurul autovehicul al lui Neacșu este un Oltcit din 1985. Totodată, fostul consilier nu deține conturi în bancă, semn că își ține banii la saltea.

La capitolul venituri, Neacșu a primit anul trecut peste 35.000 de lei de la Amada Office Constrcut SRL, firmă la care este director general, adăugându-se cei peste 10.000 de lei din salariul de la CGMB. La veniturile familiei se adaugă și salariul soției, angajată pe funcția de „gestionar”, la aceeași companie, care a avut în 2020 un venit de 14.000 de lei.

Citeste si:

Prima reacție politică după investigația Recorder privind banii Bisericii. Primarul Radu Mihaiu anunță că va verifica amănunțit plățile către parohii

Primarul Sectorului 2 Radu Mihaiu este primul om politic care a reacționat miercuri, 13 octombrie, la investigația realizată de Recorder - „Clanul Marelui Alb”, care urmărește pârghiile...

DNA s-a autosesizat în urma investigației Recorder cu privire la cheltuirea banilor publici de către Biserică

În urma investigației jurnaliștilor de la Recorder, „Clanul Marelui Alb”, Direcția Națională Anticorupție s-a autosesizat și a deschis un dosar penal cu privire la faptele prezentate...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă