Cine este Ilie Bolojan. Poate fi premier după Ludovic Orban: a schimbat total fața unui oraș important

2 luni in urmă 19

PNL a pierdut alegerile parlamentare, deși se bazau pe procentele de popularitate din ultimele sondaje. Această înfrângere l-a determinat pe Klaus Iohannis să-i ceară demisia lui Ludivoc Orban din funcția de Prim-Ministru. Deja se vehiculează o listă scurtă de nume pentru ocuparea funcției lăsate vacante de Orban. Printre numele vehiculate se regăsește și cel al fostului edil din Oradea, Ilie Bolojan.

Ilie Bolojan, de la primar la posibil Prim-Ministru

Actualul Președinte al CJ Bihor, s-a făcut remarcat în mandatele ca primar al orașului Oradea. Astfel, devenind unul din cei mai apreciați edili, datorită rezultatelor obținute. În cele trei mandate din perioada 2008 – 2020, Ilie Bolojan a reușit să ridice nivelul de trai și de dezvoltare al orașului bihorean la un alt nivel. Rezultalte obținute au devenit un adevărat exemplu de cum se poate conduce o primărie.

În afară de Cluj, unde primar este și astăzi Boc, Oradea a avut cea mai mare creștere economică și socială din zona de vest a țării. Începuturile acestuia la primăria din Oradea au fost marcate de câteva scandaluri, după ce a demis mai mult de jumătate din angajații primăriei. Deși nepopular în rândul foștilor angajați, acesta și-a câștigat încrederea și popularitatea în rândul locuitorilor orădeni.

La primele alegeri locale Ilie Bolojan a câștigat din prima mandatul de primar cu peste 50% din voturi. La acel moment victoria PNL-istului Ilie Bolojan era  o premieră pentru Oradea, după evenimentele din 1989.

Numele edilului pe lista scurtă PNL

Nici nu și-a dat demisia Ludovic Orban, că deja pe surse au început să circule zvonuri despre lista scurtă a liberalilor, iar numele lui Ilie Bolojan apare din ce în ce mai des pe această listă, alături de actualul interimar, Nicolae Cioacă, Eduard Hellvig, fost secretar general al PNL, actual director al SRI, și Ministrul de finanțe, Florin Cîțu. Aceleași surse spun că astăzi, perședintele Klaus Iohannis se va întâlnii liderii PNL pentru a discuta acest aspect.

Declarațiile de ieri ale președintelui au accentuat încă odată scoaterea din ecuația guvernării a PSD. Cu toate că este partidul care a câștigat alegerile parlamentare, Iohannis a spus clar că nu va lua în considerare nicio formă de participare a PSd la guvernare.

În cazul în care PNL reușește să facă majorittea în Parlament, alături, poate, de USR-PLUS, atunci varianta PSD pică. Dar, s-ar putea ca PSD deja să aibă un as în mânecă, și în acel moment Iohannis să fie obligat să stea la masa negocierilor cu liderii PSD. Rămâne de văzut care vor fi negocierile politice și ce alianțe se vor construi, în zilele următoare.

The post Cine este Ilie Bolojan. Poate fi premier după Ludovic Orban: a schimbat total fața unui oraș important appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă