Cine este „beizadeaua” Nikolai Peskov, cel care a refuzat la TV să lupte în Ucraina? Legăturile cu afaceri de contrabandă cu lemn către Turcia

1 săptămână in urmă 36

Dintr-un studio al unei televiziuni online, susținătorii lui Navalny i-au întins o capcană băiatului lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. S-au prefăcut că-l sună de la comisariatul militar ca să-l recruteze, iar acesta i-a luat de sus: „Eu sunt domnul Peskov, o voi rezolva la alt nivel”.

Nikolai Peskov, fiul purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, are 32 de ani. 

El este este inclus pe lista persoanelor față de care sunt aplicate sancțiuni în UE, Marea Britanie, SUA, Elveția și alte state.

A fost corespondent pentru o scurtă perioadă de timp la postul guvernamental de televiziune Russia Today. Este unul dintre canalele de stat, cele mai loiale politicii Kremlinului, de unde se fac frecvent apeluri la atacuri nucleare la adresa Occidentului.

Afaceri diverse: de la lupte de cușcă la export de lemne

Apoi, Nikolai a fost promovat de tatăl său pe postul de director creativ la SRL Fight Nights care se ocupă de organizarea luptelor ”de cușcă” și altor competiții pe teritoriul Rusiei.

În  martie 2021 presa independentă rusă scria că Nicolai și Dmitri Peskov sunt coproprietarii companiei „Vekon construction” împreună cu unii parteneri din Turcia. Compania este acuzată de contrabandă de lemn din Rusia în Turcia și alte state în cantități mari. Au fost și alte proiecte de afaceri comune cu parteneri turci. 

Nicolai Peskov a mai fost director la o companie energetică, legată de „Gazprom”, companie care a fondat al unui rețele de restaurante pe teritoriul Rusiei. A folosit cunoștințele și banii acumulați de tatăl său, sprijinind războiul Rusiei împotriva Ucrainei, acesta fiind și motivul invocat de UE și de celelalte țări occidentale în momentul în care l-au trecut pe lista persoanelor care nu mai pot călători în Vest și care sunt supuse și altor sancțiuni economice. 

Curajul realizatorului TV

Cum a ajuns Nikolai Peskov un personaj cu faimă internațională? În aceeași zi în care Vladimir Putin a anunțat că a semnat decretul de ”mobilizare parțială”, o televiziune care emite online (posturile independente sunt oprite să emită în eter sau pe cablu în Rusia) a vrut să arate dacă mai marilor sistemului li se aplică același reguli. Deja există republici în Federația Rusă, scriu chiar ziarele moscovite, care nu mai permit bărbaților de vârsta recrutării să părăsească orașele, în așteptarea venirii ordinului de încorporare. Dar ce fac copiii celor puternici? 

Un realizator l-au sunat pe Nikolai Peskov și s-a dat drept militar de la unitatea de încorporare. I-a spus să vină a doua zi dimineață la unitate. Băiatul purtătorului de cuvânt al lui Putin a fost extrem de arogant. ”Nu vin nicăieri. Eu sunt domnul Peskov, o voi rezolva la alt nivel”. 

Jurnalistul și-a păstrat cumpătul și a continuat să joace rolul militarului care-și face datoria. ”Interesantă amenințare”, a spus realizatorul. Nikolai a început să dea înapoi, negînd că l-a amenințat, dar insistând că nu va merge nicăieri.

2,5 milioane de oameni pot fi recrutați

Conform legilor din Rusia, unde serviciul militar este obligatoriu, toți cei care au fost în aramată pot fi recrutați la mobilizare. E vorba de un număr de 2,5 milioane, după cum spus ministrul apărării din Federația Rusă, Sergei Șoigu. El a promis că nu vor fi recrutați, în această fază, decît 300.000 de oameni, dar impactul se simte deja în societatea rusă, unde au apărut proteste. Conform surselor de la Kremlin, citate de presa rusă, preluată de cea occidentală, Vladimir Putin a luat în calcul proteste, dar mizează pe faptul că ele vor rămâne restrînse. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă