Cine e Marcel Bîrsan, arbitrul blamat de dinamoviști după 0-1 cu CFR Cluj

1 lună in urmă 13

Champions League: Manchester City - Borussia Dortmund, marți, 22:00, Digi Sport 2

Champions League: Real Madrid - Liverpool, marți, 22:00, Digi Sport 1

Dinamo a jucat aseară mai bine de o repriză în nouă oameni după ce Bîrsan, central bucureștean în vârstă de 39 de ani, i-a eliminat pe Paul Anton ('37) și Florin Bejan ('39).

Deciziile sale au fost contestate dur de dinamoviști la finalul întâlnirii din Gruia, iar în susținerea afirmațiilor lor stă analiza lui Ion Crăciunescu, realizată, la Digi Sport Special, în pauza partidei.

Ion Crăciunescu: "Ori noi vedem altceva, ori arbitrul vede în altă dimensiune. Pentru ce să-i dai!?"

Fostul central al finalei Ligii Campionilor dintre Ajax și AC Milan și-a exprimat surprinderea în urma deciziilor luate de Bîrsan.

"La primul cartonaș galben nu l-am înțeles pe Paul Anton, dar la al doilea cartonaș galben nu văd ce argumente are arbitrul. Ori noi vedem altceva, ori arbitrul vede în altă dimensiune. Pentru ce să-i dai!?

A fost un fault de joc, nu a fost un fault periculos, nu a fost o acțiune imprudentă. Dacă ești și arbitru FIFA, trebuie să fie toate criteriile 100% respectate, să fie totul clar pentru toată lumea!

Bejan se duce să dea cu capul în minge, îi trimite mingea în mână din jumătate de metru. Aici este și mai grav! După ce elimini un jucător fără să ai toate circumstanțele, mai vii și cu acest cartonaș roșu, tot pentru Dinamo. Haideți, domnule, nu se poate așa ceva", a spus Ion Crăciunescu, la Digi Sport Special.

Marcel Bîrsan e arbitrul care nu i-a acordat nici măcar galben lui Ousmane Viera, în urmă cu doi ani, la o intrare violentă asupra lui Ianis Hagi

Ecuson FIFA, Marcel Bîrsan e de profesie jurist, potrivit frf-cca.ro, a devenit arbitru în 1998, a promovat la meciurile din Liga a treia în 2005, iar șase ani mai târziu a început să conducă partide din eșalonul al doilea. Din sezonul 2011-2012, absolventul Facultății de Educație Fizică și Sport a fost delegat partidele din Liga 1.

O pată neagră pe blazonul său datează din urmă cu doi ani, când la un meci Sepsi - Viitorul, Bîrsan nici măcar nu i-a acordat cartonașul galbem lui Ousmane Viera, după o intrare violentă asupra lui Ianis Hagi.

Fostul căpitan de la Sepsi a intrat din lateral cu talpa direct pe genunchiul drept al lui Ianis Hagi, iar mijlocașul a căzut ca secerat. Hagi Jr. a primit îngrijiri medicale, a rămas cu o contuzie pe genunchi, însă Bîrsan nu i-a acordat lui Viera nici măcar cartonașul galben în partida disputată pe 22 februarie 2019.

Gigi Mulțescu, un car de nervi: "Este inimaginabil ce poate face un om îmbrăcat în negru!"

Cavaler al fluierului cu 13 confruntări oficiate în acest sezon de Liga 1, Bîrsan i-a enervat la culme pe dinamoviști. Mulțescu a susținut la interviul de la finalul întâlnirii de la Cluj că ambele eliminări au fost incorecte.

”Mă încearcă un sentiment de indignare. Poate mă duc în pădure și încep să urlu. Așa ceva nu am întâlnit. Parcă miroase a ceva iz de Paszkany și Mureșan. Este inimaginabil ce poate face un om îmbrăcat în negru, parcă e predestinată culoarea asta.

Jucătorii au făcut un efort inimaginabil. Cuvintele sunt prea puține pentru ce au făcut ei astăzi. Acești arbitri nu sunt oameni. Incorecte ambele eliminări. Anton s-a împiedicat, poți da lovitura liberă, dar cum să dai cartonaș galben?”, a tunat Mulțescu.

"Este greu să joci cu doi oameni în minus, dar asta e, trebuie să mergem înainte. Mi s-au părut foarte ușoare eliminările, mi s-a părut penibil", și-a vărsat nervii, la final, căpitanul roș-albilor, Deian Sorescu.

Adrian Porumboiu: "Marcel Bîrsan n-are nicio treabă cu arbitrajul!"

Fost ecuson FIFA, Adrian Porumboiu a realizat în acest an o radiografie a arbitrilor de top din România. Pe centralul bucureștean în vârstă de 39 de ani l-a caracterizat în termeni duri.

"N-are nicio treabă cu arbitrajul. Dacă vine mingea spre el, fuge de ea!", a punctat Adrian Porumboiu, pentru ProSport.

Edi Iordănescu îi ia apărarea lui Bîrsan

Dacă Bîrsan a fost criticat dur de dinamoviști, antrenorul gazdelor, Edward Iordănescu, i-a luat apărarea. "Cele două eliminări sunt justificate, nu înțeleg de ce se discută așa de mult. Brigada de arbitri a avut un meci foarte greu, dar deciziile au fost în mare măsură bune. Am avut și noi două situații în care puteam primi penalty", a susținut Iordănescu, la finalul partidei de aseară.

De nu își va spune punctul de vedere Marcel Bîrsan. Dezvăluirea lui Marius Avram despre optica CCA

Mulți cavaleri ai fluierului poate că ar vrea să-și argumenteze deciziile luate, însă Comisia Centrală de Arbitri (CCA) nu le permite să vorbească. Așadar, nici Bîrsan nu-și va putea explica hotărârile luate în partida de luni seara, CFR - Dinamo 1-0.

Fost arbitru FIFA, retras de curând, Marius Avram a dezvăluit recent cum i-a fost inhibat tot elanul după un episod în care ar fi vrut să-și susțină deciziile luate în timpul unei partide.

"Eu nu spun că etapă de etapă să vorbim, dar din când în când noi simțeam nevoia să spunem când ni se făcea o nedreptate. În presă era un mare scandal, eu știam ce-am făcut bine, Comisia îmi dăduse o notă mare și eu nu puteam să vorbesc deloc.

Nu ai voie ca arbitru să-ți spui punctul de vedere! În era transparenței, că tot vorbim de asta, arbitrajul a rămas în urmă, cu metode învechite", a afirmat Marius Avram, pe 9 februarie, pentru GSP.ro.

După retragerea din arbitraj, Avram (41 de ani) ocupă funcția de VAR Project Manager LPF.

Etichete: marcel birsan , cfr cluj - dinamo 1-0
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă