Cinci persoane, reţinute după percheziţiile din Bistrița-Năsăud, într-un dosar privind furtul de copaci

4 săptămâni in urmă 22

În urma celor 25 de percheziții făcute miercuri în judeţul Bistriţa-Năsăud, la sediile unor operatori economici într-un dosar privind furtul de lemne, 10 persoane au fost audiate, iar ulterior, cinci au fost reținute pentru 24 de ore, potrivit News.ro.

Controale s-au făcut inclusiv la sediul unui ocol silvic iar angajați sunt suspectaţi că erau implicaţi în exploatarea ilegală a lemnului. Prejudiciul estimat depășește 600.000 de lei.

Potrivit Poliţiei Române, în urma percheziţiilor de miercuri, au fost descoperiţi şi ridicaţi 521.000 de lei, 9.800 de euro, 700 de dolari americani şi 160 de lire sterline, dispozitive şi materiale folosite la marcarea arborilor, documente şi înscrisuri cu valoare probatorie, 5.800 de ţigarete, despre care există suspiciuni că ar proveni din contrabandă, precum şi 1.500 de litri de alcool nemarcat fiscal, 7 trofee de vânătoare şi 92 de cartuşe pentru arme de vânătoare.

Autoritățile transmit că ”au fost puse în aplicare 10 mandate de aducere, persoanele fiind duse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, pentru audieri”. Ulterior, cinci persoane au fost reţinute, pentru 24 de ore. 

Indivizii reținuți vor fi prezentați în cursul zile de joi Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, pentru a a se lua măsuri preventive.

Poliţiştii au efectuat, miercuri, zeci de percheziții în Bistriţa-Năsăud, la sediile unor operatori economici, la sediul unui ocol silvic şi la locuinţele unor persoane bănuite de tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, fals intelectual şi uz de fals.

Din cercetări a reieşit că, din 2019 și până acum, în urma unor înţelegeri prealabile, angajaţi ai unui ocol silvic şi administratori ai unor societăţi comerciale cu domeniul de activitate exploatare, prelucrare şi comercializare a materialului lemnos, ar fi fost exploatat, ilegal, material lemnos din pădurile aflate în gestiunea ocolului silvic. Astfel, ar fi fost pusă în valoare şi exploatată, în mod ilegal, masă lemnoasă, prejudiciul fiind estimat la peste 600.000 de lei. 

Potrivit autorităților, personalul silvic cu atribuţii de control, din cadrul aceluiaşi ocol silvic, ar fi întocmit mai multe documente, fiind consemnată o stare de fapt neconformă cu realitatea, în care ar fi fost subevaluată sau omisă masa lemnoasă exploatată ilegal sau alte nereguli, fără a fi constatate tăierile ilegale din parchetele exploatate. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă