Cinci pacienţi din Botoșani au fost confirmaţi cu tulpini noi ale coronavirusului, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava

2 luni in urmă 1

UPDATE: Ministerul Sănătății a precizat că toate cele cinci cazuri confirmate în județul Botoșani sunt infectări cu tulpina UK.

Comunicatul ministerului:

Ministerul Sănătății a fost informat astăzi, de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), că au fost raportate încă 5 noi cazuri de infectare cu SARS-Cov-2, noua varianta UK – linia genetică B.1.1.7.

Toate persoanele infectate sunt din județul Botoșani.

Este vorba despre 3 persoane care fac parte dintr-un focar, și anume un bărbat în vârstă de 79 de ani și două femei în vârstă de 84 de ani și, respectiv, 78 de ani, ultima dintre acestea fiind contact cu o persoană revenită de curând din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Un alt caz reprezintă o femeie în vârstă de 52 ani, care provine dintr-un alt focar depistat în județ.

Al cincilea caz reprezintă un bărbat în vârstă de 60 ani, a cărui sursă este necunoscută.

Până în prezent, CNSCBT a confirmat, la nivel național, 64 de cazuri de infectare cu SARS-Cov-2, noua varianta UK – linia genetică B.1.1.7.

Știrea inițială: Cinci pacienţi din judeţul Botoşani au fost confirmaţi cu tulpini noi ale virusului COVID-19, în urma unor analize efectuate de Laboratorul de Metagenomică şi Biologie Moleculară din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, a declarat miercuri, pentru Agerpres, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, medicul Monica Adăscăliţei.

Potrivit sursei citate, patru dintre ei au fost diagnosticaţi cu tulpina britanică a SARS-CoV-2, iar un al cincilea cu o tulpină nouă ale cărei origini nu sunt cunoscute.

Toate persoanele cu noi tulpini ale virusului COVID-19 au peste 50 de ani. Trei dintre ele sunt din localitatea Havârna, una din comuna Suliţa, iar una din municipiul Dorohoi.

„După o anchetă epidemiologică minuţioasă şi după discuţii cu colegii de la laboratorul PCR, am trimis cinci probe la Suceava, la Universitate, pentru secvenţiere, pentru că am bănuit prezenţa unei tulpini noi în judeţul Botoşani. Astăzi am primit rezultatul de la Universitate. S-au confirmat cele trei cazuri de la Havârna cu prezenţa tulpinii britanice. Prezenţa tulpinii britanice a fost, la fel, în cazul de la Suliţa, iar la Dorohoi e o mutaţie a virusului la un pacient oncologic aflat la domiciliu”, a afirmat Adăscăliţei.

Autorităţile sanitare din Botoşani anunţă că vor lua măsuri de prevenţie suplimentare în zonele unde a fost identificate mutaţiile noului coronavirus.

„Sporim un pic măsurile de protecţie şi de prevenţie, pentru că, după cum ştiţi, tulpina aceasta britanică are un grad de contagiozitate foarte mare. Toţi pacienţii ale căror probe le-am trimis la Suceava nu au prezentat o formă gravă a bolii. Ei au fost izolaţi la domiciliu, au fost trataţi la domiciliu şi unii dintre ei au ieşit din perioada de 14 zile”, a adăugat Adăscăliţei.

Citește și

HARTA cazurilor de COVID-19 cu tulpina UK depistate în România: 59 de infectări într-o lună, distribuite în toate regiunile țării / Două treimi sunt în București și Ilfov

sursa foto: Pixabay

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă