Cinci localităţi evacuate în urma unui incendiu devastator de la porţile Atenei

2 luni in urmă 18

Pompierii greci s-au luptat toată noaptea de joi spre vineri, 6 august, cu un violent incendiu la 30 de kilometri nord de capitala Atena, informează AFP. Câteva persoane au fost rănite, cinci localităţi evacuate şi mai multe case au ars, au informat autorităţile.

Capitala Greciei s-a trezit din nou într-un miros înţepător de fum de la incendiu, care a reizbucnit după-amiază la poalele muntelui Parnas, după ce distrusese peste 1.200 de hectare de marţi.

"Ţara noastră se confruntă cu o situaţie extrem de critică", a declarat, joi seară, premierul grec Kyriakos Mitsotakis, în faţa a zeci de incendii care devastează Grecia de o săptămână, sub efectul temperaturilor caniculare.

Potrivit vice-ministrului protecţiei civile, Nikos Hardalias, 57 din cele 99 de incendii recenzate, joi, erau încă active seara, în special cele de pe insula Evia şi din Peloponez, în vestul şi estul ţării, unde situaţia a rămas îngrijorătoare vineri dimineaţă.

În satul Afidnes, la 30 de kilometri nord de Atena, flăcările înteţite de vânt erau cele mai virulente, a constatat în timpul nopţii un fotograf AFP. Un pompier şi cinci rezidenţi au suferit arsuri minore şi au fost spitalizaţi, joi seară, potrivit agenţiei de presă ANA.


Autostrada care leagă Atena de nordul ţării şi drumul naţional pe aceeaşi rută au fost închise ca măsură de precauţie.

Cel puţin 450 de pompieri greci au intervenit pentru stingerea incendiului, ajutaţi de resurse aeriene şi terestre. Aproximativ 82 de pompieri francezi - militari şi civili - au sosit joi seară de la Marsilia şi urmează să intervină vineri, a indicat un oficial francez.

Protecţia civilă greacă a anunţat că aşteaptă două avioane din Franţa şi trei elicoptere din Elveţia, pe lângă întăririle din Cipru şi Suedia.

La rândul său, Israelul va trimite cât mai curând posibil într-un avion civil 15 pompieri şi o importantă încărcătură de ignifugi, au declarat autorităţile israeliene.

Şi România a anunţat că trimite în Grecia un modul terestru de asistenţă pentru stingerea incendiilor de pădure, având în componenţă, printre altele, 112 pompieri, 23 de autospeciale, un centru de comandă şi patru containere multirisc cu echipamente.

Din cauza pericolului extrem, autorităţile elene au interzis orice deplasare sau sejur în păduri, parcuri naţionale şi zone Natura din Grecia până luni, 9 august, potrivit protecţiei civile.

Citeste si:

Nou incendiu, în apropiere de Atena, la poalele muntelui Parnita VIDEO

Incendiile devastatoare din Grecia. România trimite în sprijinul grecilor peste 100 de pompieri și 23 de autospeciale VIDEO

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă