Chioșcurile informative cumpărate de Primăria Capitalei cu 400.000 de euro au funcționat doar câteva luni. Acum stau vandalizate și inutile, în cele mai importante zone din București

1 lună in urmă 1

Proiectul „Sistem Interactiv Teritorial de Informare a Cetăţenilor” a fost un fiasco. Pornit de la o idee din mandatul lui Adriean Videanu și pus în aplicare de Sorin Oprescu, proiectul a funcționat câteva luni, în urmă cu 9 ani. Aproape 400.000 de euro au fost aruncați pe niște chioșcuri informative, ajunse fier vechi între timp.

Fie că suntem în Piața Victoriei, la Arcul de Triumf, în Parcul Cișmigiu sau Herăstrău, la Gara de Nord sau la Arena Națională, în fața Primăriei București sau la Muzeul Antipa, peste tot ne lovim de chioșcuri informative în paragină. Montate în urmă cu 10 ani, pe vremea mandatului lui Sorin Oprescu, acestea au funcționat doar câteva luni.

Proiectul „Sistem Interactiv Teritorial de Informare a Cetăţenilor” (SITIC) a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti în 2005, cu completările şi modificările aduse un an mai târziu. Adică în mandatul lui Adriean Videanu.

Zilele au trecut, funcționarii din primărie au continuat să pună pe picioare proiectul până când a fost încheiată procedura de licitație.

33 de infochioșcuri, uitate pe străzi

Chioșcurile informative cumpărate de Primăria Capitalei cu 400.000 de euro au funcționat doar câteva luni. Acum stau vandalizate și inutile, în cele mai importante zone din BucureștiInfochioșcul din Piața Romană (ASE)

În cadrul proiectului, au fost prevăzute un sistem aplicativ central și 100 de terminale de infochioșc. În perioada 2006-2012 au fost livrate primele 33 de infochioșcuri, iar în 2012, ultimele 67. Cele 33 au fost instalate în perioada 2010-2011, deci în mandatul lui Sorin Oprescu, iar restul stau în depozitele UTI, potrivit unui raport al Curții de Conturi din 2015, citat de Hotnews.

Infochioșcurile au fost montate în cele mai aglomerate zone din București, dar marea majoritate nu au putut fi branșate la rețeaua de energie electrică până la încheierea contractului, în data de 10.06.2015. Aproape cinci ani au fost piese de muzeu, iar câteva au funcționat pentru o scurtă perioada de timp.

Informații turistice, administrative, dar și informații de transport local

Chioșcurile informative cumpărate de Primăria Capitalei cu 400.000 de euro au funcționat doar câteva luni. Acum stau vandalizate și inutile, în cele mai importante zone din BucureștiInfochioșcul din vecinătatea Primăriei Capitalei

Ce-și dorea Municipalitatea de la aceste chioșcuri informative? Locuri speciale de unde cetățenii ar trebui să afle, cu o simplă atingere a ecranului, informații administrative, hărți, trasee turistice și de transport public, dar și informații pentru petrecerea timpului liber.

Practic, aflat în fața unui astfel de chioșc informativ, puteai să descoperi de ce acte ai nevoie pentru a obține autorizații, avize sau adeverințe de la birourile primăriei, dar și programul și prețurile biletelor pentru Grădina Zoologică, Grădina Botanică, ce stadioane, terenuri de tenis sau locuri de închiriat biciclete ai la dispoziție.

Întregul proiect valora 1,5 milioane de euro

Chioșcurile informative cumpărate de Primăria Capitalei cu 400.000 de euro au funcționat doar câteva luni. Acum stau vandalizate și inutile, în cele mai importante zone din BucureștiChioșcul informativ de lângă Muzeul Antipa

Mai mult, chioșcurile ofereau detalii despre Direcția Generală de Poliție, ISU, Jandarmerie sau Poliția Locală. Dar și despre spitalele de pe raza Bucureștiului, farmaciile cu program non-stop sau la ce grădinițe, școli, licee sau universități să-ți duci copilul.

Valoarea contractului a fost de 7.495.563,06 lei, peste 1,5 milioane de euro, din care s-au cheltuit 1.728.285,09, adică aproape 400.000 de euro, conform datelor furnizate de Direcția Informatică a Primăriei București, la solicitarea Libertatea.

Mai mult, pentru cele 33 de chioșcuri informative amplasate în București nu s-au plătit niciodată servicii de întreținere.

Au ajuns la Compania Municipală de Publicitate și Afișaj

Chioșcurile informative cumpărate de Primăria Capitalei cu 400.000 de euro au funcționat doar câteva luni. Acum stau vandalizate și inutile, în cele mai importante zone din BucureștiInvestiția de 400.000 de euro a ajuns panou de afișaj și suport pentru amatorii de graffiti

În acest moment, chioșcurile informative cumpărate în mandatul lui Adriean Videanu și montate în perioada lui Sorin Oprescu sunt doar obiecte de decor. Multe dintre ele vandalizate, au devenit între timp panouri de afișaj stradal sau pasionații de graffiti și-au făcut de cap pe ele.

Pe lângă ecranul tip touchscreen, toate erau dotate și cu camere de supraveghere, dar și cu acoperiș special de protecție în caz de intemperii.

Cine se ocupă acum de gestionarea lor? Direcția Informatică a Primăriei București a precizat pentru Libertatea că acestea au fost preluate, în iulie 2020, de Compania Municipală de Publicitate și Afișaj în vederea gestionării și exploatării lor.

În prezent, această hotărâre este suspendată. Pe scurt, Prefectura București a cerut Tribunalului București, în luna august a anului trecut, desființarea tuturor companiilor municipale create în mandatul Gabrielei Firea, iar chioșcurile informative au rămas pe locurile în care au fost montate și nu funcționează. Până acum au existat două termene, ambele amânate pe lipsă de procedură, următorul fiind pentru 16 martie.

Neregulile au fost semnalate inclusiv de Curtea de Conturi

Chioșcurile informative cumpărate de Primăria Capitalei cu 400.000 de euro au funcționat doar câteva luni. Acum stau vandalizate și inutile, în cele mai importante zone din BucureștiInfochioșcul de la staţia intermodală Basarab

În decembrie 2015, Curtea de Conturi a constat un prejudiciu de 3,7 milioane lei, contravaloarea celor 100 de infochioșcuri cumpărate de Municipalitate. Vinovați pentru această situație au fost găsiți fostul primar Sorin Oprescu și Mădălin Dumitru, fostul șef al Direcției de Infrastructură din Primărie.

În urma verificărilor pe teren, în cazul celor 33 de infochioșcuri instalate, inspectorii Curții de Conturi au constatat că o parte din acestea sunt amplasate în zone puțin frecventate și sunt lipsite de vizibilitate, unele fiind poziționate cu spatele la trotuarul pe care se desfășoară circulația pietonilor, acoperite de diverse afișe stradale sau camerele de supraveghere lipseau.

Unde sunt amplasate cele 33 de chioșcuri informative

Stadionul Arena Națională (intrarea Pierre de Coubertin)Stadionul Arena Națională (intrarea Basarabia)Gara Basarab Podul Basarab Grădina BotanicăBd. Eroilor – CotroceniMuzeul de IstorieArcul de TriumfChioșcurile informative cumpărate de Primăria Capitalei cu 400.000 de euro au funcționat doar câteva luni. Acum stau vandalizate și inutile, în cele mai importante zone din BucureștiInfochioșcul de pe bulevardul MagheruMuzeul AntipaPiața UniriiBd. Regina Elisabeta – Centrul UnicPiața RomanăStr. Mihai Eminescu – TunariPiața DomeniiPiața Charles de Gaulle (acces parc)Piața Charles de Gaulle (metrou Aviatorilor)Piața Victoriei – BCRChioșcurile informative cumpărate de Primăria Capitalei cu 400.000 de euro au funcționat doar câteva luni. Acum stau vandalizate și inutile, în cele mai importante zone din BucureștiChioșcul informativ din Piața VictorieiPiața Victoriei – GuvernMuzeul SatuluiPiața GemeniGara de NordParcul CarolFoișorul de focParcul Grădina IcoaneiCinema Patria – CărtureștiPiața KogălniceanuPiața Romană (ASE)Chioșcurile informative cumpărate de Primăria Capitalei cu 400.000 de euro au funcționat doar câteva luni. Acum stau vandalizate și inutile, în cele mai importante zone din BucureștiInfochioșcul de pe bulevardul Regina ElisabetaPiața AmzeiParcul CișmigiuBd. MagheruPod Eroilor1_aseIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 17


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă