China respinge ancheta serviciilor secrete americane privind originea COVID: „Politică şi falsă”

1 lună in urmă 18

Autoritățile de la Beijing au respins duminică o anchetă a serviciilor de informaţii americane publicată vineri asupra originii pandemiei de COVID, pe care o consideră drept „politică şi falsă”, și au cerut Statelor Unite „să înceteze să atace” China, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Serviciile de informații americane au susținut vineri că există posibilitatea să nu poată vreodată să stabilească de unde a apărut COVID-19, din cauza lipsei de informații, însă au ajuns la concluzia că boala nu a fost creată în laborator ca armă biologică, așa cum au susținut unele teorii nedovedite.

„Indiferent de câte ori este publicat acest raport şi de numărul de versiuni inventate, nu poate schimba natura în întregime politică şi falsă a acestui raport”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin.

Potrivit comunicatului, faptul că agenţiile de informaţii au fost implicate în cadrul eforturilor de urmărire a originii este „dovada convingătoare” a politizării.

Teoria conform căreia coronavirusul a fost scăpat accidental de la Institutul de virologie din Wuhan, la sfârșitul anului 2019, unde se desfăşurau cercetări asupra virusului la lilieci, a fost mult timp promovată drept o posibilă cauză a pandemiei. China a respins teoria în repetate rânduri.

Președintele american Joe Biden a cerut în luna mai serviciilor de informații americane să „își dubleze eforturile” pentru a explica originea COVID, inclusiv teoria apariţiei lui din laborator, și a cerut un raport lămuritor în termen de 90 de zile.

Președintele SUA a primit raportul top-secret la sfârșitul lunii august, iar documentul publicat vineri este o actualizare a acestuia.

Documentul nu oferă noi date, însă agenţiile de informaţii au susținut că nu vor putea concluziona dacă virusul a apărut prin transmitere de la animale sau a scăpat din laborator.

Documentul a mai spus că cooperarea Chinei va fi probabil necesară pentru a ajunge la o evaluare concludentă a originilor virusului, subliniind totodată că Beijingul continuă să „împiedice ancheta mondială”.

Raportul mai susține că oficialii chinezi nu ştiau de existenţa virusului înainte de apariţia focarului în oraşul Wuhan, la finalul anului 2019.

OMS va investiga din nou originile COVID

La mijlocul lunii octombrie, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că ancheta privind originea noului coronavirus va fi continuată de un nou comitet de specialiști. Sarcina principală a echipei este să stabilească dacă virusul a scăpat dintr-un laborator din Wuhan, după ce echipa anterioară care a investigat cazul nu a putut ajunge la o concluzie în privința acestui aspect.

Primele cazuri de infectare cu coronavirus au fost raportate la finalul anului 2019, în China. De atunci, la nivel global, au fost înregistrate mai mult de 240 de milioane de cazuri de infectare şi în jur de 5 milioane de decese asociate virusului.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă