China amendează Alibaba cu 2,8 miliarde de dolari pentru monopol

1 lună in urmă 13

Compania de comerț electronic Alibaba a primit o amendă record de 2,8 miliarde de dolari din partea statului chinez după ce autoritățile de reglementare în domeniul concurenței au stabilit că a acționat ca un monopol, scrie CNN Business.

Presa de stat chineză a raportat sâmbătă că administrația de stat pentru reglementarea pieței a impus sancțiunea în urma unei investigații antimonopol asupra „acordurilor de tranzacționare exclusivă” ale Alibaba. Ele ar fi împiedicat comercianții să vândă produse pe platformele rivale de comerț electronic – o practică cunoscută sub numele de „alegerea între doi” concurenți.

Amenda este echivalentă cu 4% din vânzările Alibaba în China în 2019, a raportat agenția de știri de stat Xinhua. Ea depășește recordul precedent de 975 milioane dolari, penalitate acordată producătorului american de cipuri Qualcomm în 2015.

Beijingul a adoptat o politică mai dură împotriva marilor companii din domeniul tehnologiei din China în ultimele luni, parte a unei represiuni pe care președintele Xi Jinping a descris-o drept una dintre prioritățile de top ale țării pentru 2021. Luna trecută, Xi a cerut oficialilor să își intensifice eforturile de reglementare online a companiilor pentru a menține stabilitatea socială.

Jack Ma, în dizgrația Partidului Comunist Chinez

Co-fondată de antreprenor Jack Ma, Alibaba este una dintre cele mai proeminente și de succes afaceri private din China. Oferind un exemplu atât de dur, autoritățile de reglementare chineze transmit un mesaj clar despre intenția lor de a stăpâni cele mai puternice companii din țară, arată CNN.

Relații dintre Partidul Comunist Chinez și miliardarul Jack Ma sunt tensionate după ce, în octombrie 2020, antreprenorul a susținut un discurs critic la adresa sistemul financiar din China. După discurs, el nu a mai fost văzut în public până la sfârșitul lunii ianuarie. Între timp, au existat zvonuri că ar fi putut fi plasat în arest la domiciliu sau chiar reținut, potrivit BBC.

Într-o scrisoare deschisă publicată sâmbătă, Alibaba a declarat că a cooperat în anchetă și a acceptat sancțiunea „cu sinceritate și ne va asigura respectarea cu determinare” a regulilor.

„Alibaba nu ar fi reușit să crească fără o reglementare și servicii guvernamentale sănătoase, iar supravegherea critică, toleranța și sprijinul din partea tuturor autorităților noastre au fost cruciale pentru dezvoltarea companiei. Pentru aceasta, suntem plini de recunoștință și respect”, se mai arată în comunicat

„Nu uităm că societatea de astăzi are noi așteptări din partea companiilor deoarece trebuie să ne asumăm mai multe responsabilități ca parte a dezvoltării economice și sociale a națiunii”, completează Alibaba.

Beijingul este de multă vreme îngrijorat de influența pe care o au firmele tehnologice asupra sectorului financiar, ceea ce face ca industria să fie vulnerabilă. Ant, aliatul financiar al Alibaba, acum controlează mai mult de jumătate din piața plăților mobile din China, iar oficialii de la Beijing căută modalități pentru a le controla.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă