China a a anunțat că a reușit cu succes să plaseze un mic robot pe Marte

1 lună in urmă 10

China a reuşit, sâmbătă, să plaseze cu succes pe suprafaţa planetei Marte micul robot teleghidat Zhurong, ceea ce constituie o premieră pentru ţara asiatică, potrivit televiziunii publice CCTV, citată de AFP.

China și-a plasat propriul rover pe Marte

China și-a plasat propriul rover pe Marte

China National Space Administration

A ateriza pe Planeta Roşie este complicat şi numeroase misiuni europene, sovietice şi americane s-au încheiat în trecut cu eşecuri.

China a încercat deja să trimită o sondă pe Marte în 2011 în cursul unei misiuni comune cu Rusia. Însă încercarea a capotat şi Beijingul a decis apoi să continue aventura singur.

Chinezii au lansat la finalul lui iulie 2020 de pe Pământ misiunea lor nelocuită "Tianwen-1", de la numele sondei trimise în spaţiu.

Aceasta este compusă dintre trei elemente: un orbitator (care se învârte în jurul astrului), un asolizor (care a aterizat pe Marte) şi la bord un robot teleghidat, Zhurong.

Aterizarea a avut loc într-o zonă a Planetei Roşii numită Utopia Planitia, o vastă câmpie situată în emisfera nordică de pe Marte.

Este vorba, pentru chinezi, de prima lor încercare independentă.

În februarie, China a reuşit deja să plaseze sonda Tianwen-1 pe orbita marţiană şi să facă primele imagini cu Planeta Roşie.

Numele Zhurong a fost ales în urma unui sondaj online şi face referire la Zeului Focului din mitologia chineză. Un simbolism justificat de numele în chineză al lui Marte: "huoxing", literalmente "planeta de foc".

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă