Chile intra din nou in lockdown, in ciuda campaniei masive de vaccinare

1 lună in urmă 3

Chile este cea mai avansata tara din America Latina in privinta vaccinarilor impotriva maladiei COVID-19, insa se confrunta cu o recrudescenta brutala a infectarilor cu noul coronavirus, din cauza carora guvernul local a decis sa impuna un nou lockdown incepand de sambata, informeaza AFP.

In aceasta tara cu 19 milioane de locuitori, o campanie deosebit de eficienta a permis deja unui numar de 6 milioane de persoane sa primeasca cel putin o doza a unui vaccin anti-COVID-19, iar peste 3 milioane de chilieni au primit deja si dozele de rapel.

Dar, incepand de sambata, peste 80% dintre rezidenti vor intra din nou intr-un lockdown total, fara a avea macar posibilitatea sa iasa din locuinte pentru a-si cumpara produse de prima necesitate pe durata weekendului.

In contextul in care autoritatile sanitare chiliene spera ca primele efecte ale vaccinarii se vor face simtite in luna aprilie, guvernul conservator al presedintelui Sebastian Pinera a indemnat populatia sa accepte "un ultim efort" pentru a invinge pandemia de COVID-19.

Ministrul chilian al Sanatatii, Enrique Paris, a recunoscut ca noul lockdown este "o masura dura, dar necesara" pentru controlarea raspandirii virusului, in special in regiunea metropolitana a capitalei Santiago de Chile, cea mai populata regiune din aceasta tara, cu peste 7,1 milioane de locuitori.

Prezenta noilor variante ale coronavirusului, relaxarea populatiei in urma desfasurarii rapide a campaniei de vaccinare si incheierea marilor concedii si vacante din vara australa au contribuit la cresterea numarului de infectari cu SARS-CoV-2, potrivit expertilor.

Joi, peste 7.000 de infectari au fost inregistrate in ultimele 24 de ore, ocupand locul al doilea in clasamentul celor mai mari cifre zilnice raportate de la inceputul pandemiei. In total, Chile a inregistrat 962.321 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 22.587 au fost mortale.

Speranta

Vaccinarile si cresterea infectarilor "sunt fenomene care evolueaza pe cai complet diferite", a explicat Darwin Acuna, presedintele Societatii chiliene de terapie intensiva.

Campania de vaccinare a debutat pe 24 decembrie in Chile, adresandu-se initial personalului medical, apoi, incepand din 3 februarie, populatiei nationale, incepand cu persoanele varstnice si cu cele expuse in fata riscurilor medicale sporite.

"Efectul vaccinului pentru populatia cu cel mai mare risc nu a fost inca observat, pentru ca a doua doza pentru aceasta populatie de risc abia a inceput sa fie administrata (in urma cu circa 10 zile, n.r.)", a precizat Darwin Acuna.

De acum si pana la jumatatea lunii aprilie, ar trebui "sa se constate un efect real in privinta nevoii de paturi in sectiile de reanimare" pentru aceasta populatie si in privinta cifrelor aferente mortalitatii, a adaugat specialistul chilian.

La fel ca in alte tari, medicii de la terapie intensiva din Chile constata anumite diferente in raport cu primul val al pandemiei, raportand mai multi pacienti tineri si cu complicatii medicale mai grave.

"Se pare ca acest val este mai agresiv decat cel de anul trecut. Avem pacienti care sosesc aproape direct de acasa si ajung la reanimare pentru a fi intubati", a explicat Hector Ugarte, medic la spitalul San Pablo din Coquimbo, un oras costier situat la 460 de kilometri nord in raport cu Santiago de Chile.

Joi, autoritatile chiliene au confirmat ca dupa depistarea variantei britanice a coronavirusului, "45 de cazuri cu varianta braziliana" au fost identificate. Acea varianta, P.1, o mutatie mult mai virulenta a virusului SARS-CoV-2, se face vinovata de o recrudescenta epidemica in Brazilia si in mai multe tari invecinate sud-americane.

In Chile, gradul de ocupare in sectiile de terapie intensiva a ajuns de acum la 95%.

Obiectivul guvernului chilian este de a vaccina 15 milioane de persoane pana pe 30 iunie, pentru ca tara sa ajunga la acea imunitate colectiva atat de dorita.

In pofida cresterii numarului de cazuri de infectare, populatia chiliana urmareste cu speranta evolutia campaniei de vaccinare, realizata pentru moment cu vaccinul produs de alianta americano-germana Pfizer-BioNTech si cu serul Coronavac, dezvoltat de compania chineza Sinovac.

In Ancud, o localitate din sudul tarii, un azil in care rezidentii si personalul de ingrijire au primit o doza a vaccinului chinezesc in prima saptamana a lunii februarie a reusit sa depaseasca perioada unui focar epidemic care a afectat 70 de persoane. O singura persoana internata in acel azil, care nu a fost vaccinata, a murit.

In spitale, medicii se declara la randul lor optimisti. "In perioada de varf a pandemiei din 2020, spitalul din Coquimbo numara intre 150 si 170 de bolnavi" de COVID-19 in randul celor 1.700 de angajati ai sai, a reamintit Hector Ugarte.

"In prezent, in contextul in care 80% din personalul medical a primit deja ambele doze de vaccin de cateva saptamani, nu mai avem niciun angajat bolnav!", a subliniat acelasi medic chilian, vizibil incantat de aceasta evolutie pozitiva, pe care el o considera "prima mare demonstratie" a impactului pe care il au vaccinurile anti-COVID-19.

Citeste si:

Drula, despre discutiile cu sindicalistii de la metrou: Nu exista niciun fel de acord. Ce au prezentat ca un rezultat al unor negocieri sunt, de fapt, cerintele dumnealorTestul care depisteaza in 20 de secunde infectia Covid-19, aprobat in Marea BritaniePedeapsa exemplara pentru ucigasul unei romance din Republica Dominicana. Criminalul a incercat sa-i convinga pe judecatori ca tanara s-a sinucisUnii europarlamentari din comisia pentru transporturi cer renuntarea cat mai rapida la ora de varaRomanul care creste bizoni pentru carne. Pretul impresionant al produsului cu doza mica de colesterol si continut mare de fier
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă