Cetățenii Elveției decid dacă legalizează căsătoriile între persoanele de același sex: „Este o luptă veche de 20 de ani”

1 lună in urmă 18

Cetățenii Elveției decid duminică, printr-un referendum, dacă legalizează căsătoriile între cuplurile de același sex, relatează AP.

Cetățenii mai sunt întrebați dacă cuplurile lesbiene vor putea avea copii prin donații reglementate de spermă.

Elveția este una dintre puținele țări din Occident unde persoanele de același sex nu au dreptul la căsătorie. Țara a legalizat parteneriatele civile între persoanele de același sex în 2007.

Oponenții inițiativei au argumentat că înlocuirea parteneriatelor civile cu dreptul de căsătorie ar submina familiile heterosexuale.

Sondajele sugerează că referendumul va trece. Cele mai recente sondaje arătau că 60% din populație va vota pentru aprobarea referendumului, dar marja s-a micșorat în ultimele zile.

Campania a fost plină de acuzații de folosire a unor tactici nedrepte. Ambele tabere au condamnat ruperea propriilor afișe. Linii telefonice LGBT au fost copleșite cu plângeri. E-mailuri ostile, insulte aruncate împotriva militanților și eforturi de a reduce la tăcere punctele de vedere opuse au dominat campania.

Guvernul elvețian spună că, în fiecare an, aproximativ 700 de cupluri de același sex formează parteneriate civile, dar nu se bucură de drepturi egale. Legalizarea căsătoriilor ar permite cuplurilor de același sex să adopte copii care nu sunt ai vreunui soț. Cuplurile de lesbiene ar putea avea copii cu spermă donată. Un soț născut în afara Elveției ar putea obține cetățenia elvețiană mai repede.

„Aceasta este o luptă veche de 20 de ani. Eu cred că ar fi un pas înainte către modernitate”, a spus un membru al consiliului local din Geneva.

„Pentru noi, persoanele LGB – lesbiene, gay și bisexuali – miza este toată viața noastră, toate planurile noastre de viață”, a mai spus el.

Oponenții spun că căsătoriile ar trebui recunoscute de stat numai când este vorba de un bărbat și o femeie, argumentând că extinderea instituției cuplurilor de același sex ar consacra absența taților în lege.

„Dacă legea e adoptată, vom introduce o nouă instituție în legea civilă elvețiană: cea a copilului fără tată”, a spus un legiuitor din partea partidului populist Partidul Poporului Elvețian.

„Două femei sau doi bărbați care vor să conceapă un copil, chiar dacă se iubesc foarte, foarte, foarte mult, pur și simplu nu așa se fac copiii”, a mai spus el.

O altă problemă de pe buletinul de vot va fi creșterea taxelor din investiții și capitaluri cum ar fi dividente sau venituri din închirieri. Măsura a fost împinsă de grupuri de stânga. Prin ea, spun grupurile, vor să asigure o redistribuire mai bună a averii și o taxare mai dreaptă.

Sondajele sugerează că acest punct nu are șanse mari să treacă. Elveția este cunoscută pentru sectorul ei financiar vibrant și este considerată un adăpost pentru mare parte din cei mai bogați oameni ai lumii.

Elveția, care are o populație de 8,5 milioane de locuitori și prestigiu internațional datorită rolului pe care îl are Geneva, sediul ONU în Europa, este, în mod tradițional, o țară conservatoare. Ea a oferit femeilor dreptul la vot în 1990. În funcție de definiția geopolitică folosită, ea este singura sau una dintre singurele țări din Occident unde căsătoriile între persoanele de același sex sunt ilegale.

Un grup pentru susținerea dreptului LGBT a efectuat anul acesta un clasament cu privire la statutul persoanelor LGBT în țările europene. Clasamentul a luat în considerare mai mulți factori, cum ar fi discriminarea persoanelor LGBT, crime și discurs din ură și recunoașterea legală a persoanelor transgender. Elveția a fost plasată pe locul 22, după Slovenia și Bosnia.

Nici Grecia, Italia și micro-statele Andorra, Monaco și San Marino nu recunosc căsătoriile între persoanele de același sex.

Foto: Parada Pride de la Zurich, 2019; Sursa: Captură de ecran / Youtube / Zurich Pride

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă