Cetatean american arestat la Moscova. Serviciile secrete din Rusia si Belarus sustin ca planuia asasinarea lui Lukasenko

2 săptămâni in urmă 11

Serviciul secret FSB din Rusia a anuntat sambata, 17 aprilie, ca ar fi fost dejucat un atac asupra presedintelui belarus Aleksandr Lukasenko, relateaza DPA.

FSB si serviciile de securitate belaruse au arestat doi barbati la Moscova. Unul dintre ei avea de asemenea si cetatenie americana.

Intr-o inregistrare video, seful agentiei secrete KGB din Belarus, Ivan Tertel, afirma ca au avut loc pregatiri pentru o revolta armata.

El a spus ca scopul era rasturnarea conducerii tarii si uciderea presedintelui, a familiei sale si a altor oficiali de rang inalt.

Conform acestui plan, a mai precizat Tertel, mai multe cladire-cheie din Belarus urmau sa fie ocupate.

Lukasenko a alimentat in mod repetat teama in randul populatiei, sugerand ca oponentii sai pun la cale o lovitura de stat violenta, reaminteste DPA.

In contextul in care protestele in masa impotriva sa continua, el a declarat de asemenea ca a impiedicat declansarea unei revolutii ca in Ucraina vecina.

Dupa alegerile prezidentiale de la 9 august anul trecut, care au fost considerate de opozitie ca fiind fraudate, sute de mii de persoane s-au adunat uneori in strada pentru a cere demisia lui Lukasenko si organizarea unui nou scrutin.

Desi el si-a proclamat victoria cu 80,1% din voturi, UE nu il recunoaste pe Lukasenko drept presedinte si a adoptat sanctiuni impotriva Minskului. Lukasenko se bazeaza pe sprijinul Rusiei, cel mai important aliat al sau.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă