Certificatul COVID, obligatoriu în Italia pentru profesori și studenți

2 luni in urmă 15


Guvernul de la Roma a decis că profesorii și studenții trebuie să prezinte certificatul COVID înainte de a intra la cursuri, începând din 1 septembrie. Documentul arată că posesorul său a fost vaccinat împotriva coronavirusului, are un test negativ pentru COVID-19 sau a trecut prin boală, informează Reuters.


Așa numitul certificat verde va fi obligatoriu de luna viitoare și pentru călătoriile pe distanțe lungi cum sunt cele intercity, cu trenul, avionul sau vaporul. Decizia a fost luată, joi, în ciuda protestelor.


"Alegerea
guvernului este să investească cât mai mult posibil în
certificatul verde pentru a evita închiderile și pentru a proteja
libertatea cetățenilor", a declarat ministrul sănătății,
Roberto Speranza.


Concret,
începând din 1 septembrie, profesorii nu vor mai putea lucra dacă
nu prezintă certificatul COVID, iar după cinci zile de absență nu
vor mai fi plătiți.


Autoritățile italiene au stabilit deja că, începând din 6 august, certificatul va fi folosit pentru accesul în restaurante, cafenele și baruri, măsură luată din dorința de a accelera procesul de vaccinare în condițiile răspândirii variantei Delta, foarte contagioasă.


În luna martie, la puțin timp după ce a preluat funcția de premier, Mario Draghi a semnat un decret prin care cadrele medicale și farmaciștii din Italia sunt obligați să se vaccineze împotriva coronavirusului, iar cei care refuză imunizarea riscă să fie suspendați până la finalul anului.


Italia
a raportat joi 27
de decese asociate COVID-19, după ce cu o
zi înainte fuseseră întegistrate 21. Și numărul infectărilor
zilnice a crescut joi la 7.230 față
de 6.596, miercuri,
a anunțat Roberto Speranza.


De la începutul pandemiei, Italia a înregistrat 128.163 de decese legate de infectarea cu coronavirus, ceea ce o plasează pe locul doi în Europa după Marea Britanie și pe locul opt la nivel mondial. Peste 4,3 milioane de persoane din Italia s-au îmbolnăvit de COVID-19 până acum.


Aproximativ
65% dintre italieni au primit până acum cel puțin o doză din
vaccinul anti-COVID, în timp ce procentul celor vaccinați cu schema
completă a ajuns la 54%.


Prin măsurile adoptate joi, Italia urmează exemplul Franței, care a fost prima țară din Uniunea Europeană care a impus prezentarea certificatului COVID pentru accesul în diferite locuri sau la anumite servicii.


Foto: EPA


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă