Ceremonie impresionantă la peste 2.000 de metri! Armata a refăcut Crucea de pe Caraiman

1 month ago 34

Crucea de pe platoul Caraiman a fost resfințită, în cadrul unei ceremonii organizate de Ministerul Apărării Naționale, de ziua Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României.

La ceremonia militară și religioasă, organizată la peste 2.000 de metri, au participat un sobor de preoți, mai mulți oficiali, militari din toate unitățile de vânători de munte ale Armatei Române, primarul orașului Bușteni, Mircea Corbu, dar și ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Resfințirea Crucii comemorative a eroilor români, de ziua Sfântului Andrei, ocrotitorul României

Lucrările de reabilitare a Crucii Comemorative a Eroilor Români din Primul Război Mondial, monument istoric, situat în Munții Bucegi, la altitudinea de 2.291 de metri, în apropiere de vârful Caraiman, au fost contractate de Ministerul Apărării Naționale, în calitate de administrator legal al monumentului.

Au fost finalizate și amenăjările interioare

 Au fost montate lămpile electrice și instalațiile interioare de iluminat și a fost realizată instalația de ventilație în subsol. De sărbătoarea Sfintei Cruci, luminile au fost aprinse pentru prima dată pe cruce, după începerea lucrărilor de restaurare.

A fost, de asemenea amenjat un spațiu tehnic, în care au fost amplasate bazine de colectare a apei de ploaie, și un generator ce va permite menținerea unei temperaturi constante în cele două camere, unde au fost amenjate săli de expoziție.

''Crucea Eroilor este din nou acolo pentru noi, pentru voi, pentru viitor''

Astfel, la etaj, prin imagini este rememorată construcția monumentului, ce a început în urmă cu 92 de ani, iar la parter este amenajată o expoziție dedicată Primul Război Mondial, eroilor neamului și bătăliilor de pe Valea Prahovei.

''Crucea Eroilor este din nou acolo pentru noi, pentru voi, pentru viitor'', se arată în mesajul de pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Apărării Naţionale.

Monumentul de pe Masivul Caraiman a trecut în administrarea Ministerului Apărării Naționale, începând cu anul 2016, în scopul reabilitării și restaurării complete și introducerii sale în circuitul turistic mondial.

Ceremonia a fost  organizată cu ocazia finalizării, cu opt luni înainte de termenul prevăzut în graficul de lucrări contractat, a lucrărilor de restaurare și reabilitare a monumentului istoric.

Read Entire Article

Powered By Seo Tools