Cercetătorii norvegieni susțin că este o legătură între vaccinul AstraZeneca și tromboze. „Noi estimăm că acestea sunt direct cauzate de către vaccin”

1 lună in urmă 2


Ancheta este doar la început, dar profesorul Pal Andre Holme, șeful serviciului de hematologie de la Spitalul Universitar din Oslo, se declară convins că serul celor de la AstraZeneca a provocat în cazul unor pacienți „o puternică reacție imunitară” care a dus la apariția unor tromboze - cheaguri de sânge, scrie publicația franceză Le Monde.


De mai multe zile, o echipă de cercetători de la Spitalul Universitar din Oslo încerca să stabilească dacă există o legătură între vaccinul Astra Zeneca și formarea de cheaguri de sânge în cazul a trei pacienți norvegieni, notează Le Monde.


Conducătorul echipei, profesorul Pal Andre Holme, șeful serviciului de hematologie al spitalului, a arătat, joi 18 martie, că este convins că serul era responsabil pentru formarea cheagurilor.


„Am obținut rezultate care ar putea explica evoluția clinică a pacienților spitalizați. Aceste rezultate susțin ipoteza, pe care am avansat-o mai devreme, potrivit căreia acești pacienți au dezvoltat o puternică reacție imunitară, ceea ce a condus la formarea anticorpilor, care pot afecta trombocitele și astfel să provoace o tromboză (cheag de sânge - n.r.).

Pal Andre Holme, profesor doctor:

Câteva ore mai târziu, Agenția Europeană pentru Medicamente a comunicat că „vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient”, dar că nu poate fi exclusă definitiv „o legătură între vaccinare și apariția cheagurilor de sânge”.


Două decese


Luni, autoritățile din regat anunțaseră decesul uneia dintre cele trei persoane internate câteva zile mai devreme după ce fuseseră vaccinați cu AstraZeneca.


Este vorba despre o femeie sub 50 de ani, fără antecedente de sănătate.


Doctorii norvegieni anchetează în continuare decesul unui alt pacient, care nu făcea parte din grupul celor trei persoane monitorizate. Este vorba despre un bărbat de aproximativ 30 de ani care a decedat săptămâna trecută, vineri, din cauza unei hemoragii cerebrale. Și el tot la câteva zile după ce fusese vaccinat cu AstraZeneca, scrie Le Monde.


Vaccinarea cu AstraZeneca, suspendată


Vaccinurile celor de la AstraZeneca sunt puse sub lupă de cercetători | Foto: Hepta

Pe 11 martie, Norvegia a decis să suspende utilizarea vaccinului AstraZeneca, ca măsura de precauție, la câteva ore după Danemarca, unde o femeie de 60 ani a fost victima unei embolii.


La acea dată, Agenția norvegiană a medicamentului a avut grijă să precizeze că legătura dintre problemele de sănătate și vaccin nu erau demonstrate. Dar a alertat asupra „unei combinații neobișnuite al nivelului scăzut al trombocitelor cu cheaguri de sânge în vase mici și mari și cu sângerări”.


<strong>„Noi nu am văzut nimic asemănător înainte cu alte vaccinuri”, sublinia luni Steina Mdsen, directorul medical al agenției.</strong>


Ancheta este doar la început


Profesorul Pal Andre Holme vrea să înțeleagă de ce doar câteva persoane din 121.000 de norvegieni vaccinați cu Astra Zeneca au dezvoltat tromboze | Foto: Hepta

Întrebat asupra nivelului de certitudine referitor la faptul că vaccinul britanico-suedez poate produce tromboze, profesorul Pal Andre Holme a spus că deține „indicii”, dar a precizat că nu vede „nicio altă posibilitate la momentul actual”, știind „că este vorba despre pacienți vaccinați între trei și zece zile înainte de a dezvolta complicații grave”.


Noi estimăm că acestea sunt direct cauzate de către vaccin.

Pal Andre Holme, profesor doctor:

Dureri acute


În momentul în care au fost spitalizate, persoanele, toate cu vârste sub 50 de ani, fără niciun antecedent medical, sufereau de dureri acute, de sângerări și prezentau cheaguri de sânge „în zone neobișnuite”, potrivit raportului medical.


Toți pacienții au dezvoltat o formă de tromboză venoasă specifică, numită tromboză venoasă a sinusurilor cerebrale, observată de asemenea la 6 pacienți germani, precizează publicația franceză.


<strong>„Sunt opersoane relativ tinere, care au căzut grav bolnave, sau chiar au decedat, și care nu ar fi avut probabil consecințe atât de grave dacă s-ar fi îmbolnăvit de COVID-19”, a mai spus profesorul Holme în cadrul conferinței de presă.</strong>


Profesorul hematolog a precizat că ancheta este doar la început și că alți cercetători din alte țări, în special din Germania, lucrează pe baza aceleiași ipoteze.


Echipa sa va încerca să înțeleagă de ce doar câteva persoane  - din 121.000 de norvegieni vaccinați cu Astra Zeneca - au dezvoltat o astfel de reacție imunitară, pentru a vedea dacă există „predispoziții speciale”, a explicat profesorul.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă