Cercetătorii au trimis 12 sticle de Petrus 2000 în spațiu, pentru 14 luni. Ce gust avea vinul de Bordeaux la revenirea pe Pământ

1 săptămână in urmă 1

Universitatea din Bordeaux și Space Cargo Unlimited – un start-up implicat în cercetarea spațială în domeniul agricol, au derulat recent un proiect inedit. Ele au trimis pe Stația Spațială Internațională 12 sticle de vin Petrus 2000, care au gravitat pe orbită timp de 14 luni, scrie decanter.com.

Încărcătura a călătorit circa 300.000.000 de kilometri, echivalentul a 300 de călătorii între Pământ și Lună, înainte de a reveni pe Terra, în luna ianuarie, cu o navă SpaceX.

vin1Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

La întoarcere, vinul și-a dezvăluit secretele în cadrul unei degustări, notează sursa citată.

”Vinul a avut exact gustul pe care v-ați fi așteptat să-l aibă”, a spus Jane Anson, reprezentanta decanter.com. Ea a precizat că eșantionul de ”vin spațial” este delicios și poate că mai învechit cu doi-trei ani.

”Au existat mai multe arome florale și taninurile au fost puțin mai moi și mai evoluate. Am gustat dor dintr-o sticlă, deci nu pot garanta că nu există variații”, a mai afirmat Anson.

Vinul va fi analizat și din punct de vedere chimic

La rândul său, profesorul oenolog Philippe Darriet, a declarat că vinul se prezintă foarte bine din punct de vedere senzorial în ciuda șederii de 14 luni în spațiu. Există unele diferențe de gust, miros și culoare, dar acestea variază în funcție de ”sensibilitatea” fiecărui degustător.

Probele de vinuri vor fi supuse și unei analize chimice, iar rezultatele ar putea fi publicate într-un jurnal științific internațional. Space Cargo Unlimited a precizat că Château Petrus nu a fost implicată în proiect, vinurile fiind achiziționate de la un broker din Bordeaux. O sticlă de Petru 2000 se vinde la aproape 6.500 de dolari. Compania a ales recolta din anul 2000 pe baza ”criteriilor oenologice”, inclusiv acela de a avea un vin Merlot.

Cercetătorii vor să vadă cum se adaptează plantele în spațiu

Ca parte a proiectului au mai fost trimise în spațiu 320 de coarde de viță-de-vie, câte 160 de Sauvignon și Merlot. Genomul plantelor va fi secvențiat, pentru a vedea dacă acestea au suferit modificări în structura ADN în timpul șederii în spațiu, a declarat Nicolas Gaume, directorul Space Cargo Unlimited.

Cercetătorii susțin că lipsa gravitației reprezintă ”stresul suprem” pentru plante și vor să vadă cum s-ar fi adaptat acestea la noul mediu.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă