Cercetător român la Oxford, după confirmarea noii tulpini de COVID în România: „E foarte probabil să crească numărul de cazuri, dacă nu vor fi implementate măsuri noi”

1 lună in urmă 39


„Era o chestiune de timp până când noua tulpină, mult mai contagioasă, să fie identificată și în România”, spune Ștefan Dascălu, cercetător român la Universitatea Oxford, pentru Libertatea. Noua tulpină de COVID-19, descoperită inițial în Marea Britanie, a fost confirmată vineri la o pacientă din Giurgiu.


Tânăra de 27 de ani a declarat că nu a părăsit România și că nu a intrat în contact cu persoane care să fi venit din străinătate, așa că nu știe cum s-a infectat cu noua tulpină de COVID-19. O anchetă epidemiologică a DSP va stabili acest lucru.


Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Oxford, nu este însă surprins de apariția acestei tulpini și în România.


Este foarte probabil ca tulpina să fi ajuns cu ceva timp în urmă, ținând cont că în Marea Britanie a fost detectată acum câteva luni. Până când autoritățile au realizat că această nouă tulpină este mai infecțioase, deja era foarte probabil ca ea să fi ajuns în afara granițelor - fapt care, de altfel, s-a și întâmplat.

Ștefan Dascălu, cercetător la Oxford:

Omul de știință român subliniază că nu se cunosc exact originile noii variante de SARS-COV-2, iar faptul ca a fost detectată în Marea Britanie se datorează „secvențierilor extensive care se fac aici, tocmai pentru a identifica noi tulpini. Mutația putea foarte bine să apară în altă parte, dar să fie detectată prima oară în Regatul Unit”.Marea Britanie este una dintre țările cel mai grav afectate de actualul val al pandemiei, cu peste 60.000 de cazuri confirmate pe zi.


De miercuri, guvernul condus de Boris Johnson a impus o nouă carantină națională pentru a limita răspândirea virusului, mult mai contagios din cauza noii tulpini. Motiv pentru care și în România, se așteaptă o creștere a numărului de cazuri pozitive, spune cercetătorul.


„Este foarte probabil să existe o creștere în numărul de cazuri, dacă nu vor fi implementate măsuri noi. Noua tulpină este cu până la 70% mai infecțioase, iar acest lucru se va resimți odată ce ajunge să domine în circulație” - Ștefan Dascălu, cercetător.<br>


Noua tulpină - ca un hoț care și-a pus un fular. Ce spune despre vaccinuri


Ștefan Dascălu se arată însă optimist în ceea privește eficacitatea vaccinurilor anti-COVID, care oferă protecție împotriva noii tulpini. Ne oferă și o explicație printr-o comparație:


„Să ne imaginăm virusul ca pe un hoț, despre care știm cu ce este îmbrăcat în momentul respectiv și pe care noi vrem să-l identificăm și să-l arestăm. Dacă o mutație în virusul respectiv poate reprezenta o schimbare a acestor haine - în cazul nostru, proteina spike -, o astfel de mutație reprezintă în garderoba virusului o schimbare minoră. Ne imaginăm că acel infractor și-a pus un fular, pe lângă ce haine mai avea pe el, dar asta nu este o schimbare totală de uniformă. El nu se poate ascunde, noi încă îl putem recunoaște pe acel hoț ținând cont de ceea ce purta în momentul furtului”.


Dascălu spune că, într-adevăr, virusul poate acumula, în timp, mutații pe care răspunsul nostru imunitar să nu le mai recunoască, dar momentan nu este cazul să ne facem griji. „Vaccinurile sunt reactive împotriva noi tulpini”. 


Tulpina poate proveni de oriunde, deși a fost depistată în UK


Marea Britanie a devenit izolată, după anunțul depistării noii tulpini, fiindcă mai multe țări au suspendat zborurile spre și dinspre Regat. Luni, 4 ianuarie, România a reluat însă zborurile cu UK.


Dascălu, care lucrează la Oxford, crede că decizia a fost una mai degrabă proastă și că a creat, de fapt, dezavantaje economice și sociale. 


„În Marea Britanie avem o capacitate de secvențiere și de testare a virusului mult mai mare decât în întreaga Europă. S-a urmărit exact acest fenomen al mutațiilor și al evoluțiilor tulpinilor, tocmai printr-o testare genetică foarte mare. Practic, dacă era un loc de pe planeta asta, unde să se identifice tulpini mutante noi, acela era Marea Britanie. Nu a fost identificată în alte părți pentru că nu se fac aceste teste.”


„Deci, ne punem întrebarea, dacă ea chiar vine de aici sau e vorba de capacitatea științifică și logistică de a testa și de a face experimentele necesare pentru a identifica astfel de tulpini mutante?, se întreabă cercetătorul. <br>


Noua tulpină nu este singura de până acum, virusul a suferit deja peste 10.000 de mutații. Întrebat despre tulpina descoperită în Africa de Sud, cercetătorul spune că, în acest caz, sunt necesare mai multe studii, dar este foarte probabil ca vaccinurile autorizate deja să fie eficiente și împotriva acesteia.


„Rămâne de văzut, dar cel mai probabil o reactivitate tot va exista, iar un răspuns imun competent va fi declanșat de vaccin și împotriva acestei tulpini”, explică Dascălu. 


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă