Cercetator roman de la Oxford, rezervat cu privire la momentul cand vom invinge pandemia. "Degeaba ne vaccinam noi in Europa daca prin alte parti nu exista vaccinuri"

2 săptămâni in urmă 41

Cercetator la Universitatea Oxford, imunologul Stefan Dascalu indeamna la prudenta in lupta cu pandemia si recomanda autoritatilor romane sa treaca la masuri de relaxare a restrictiilor doar atunci cand situatia o va permite.

Stefan Dascalu da exemplul din Marea Britanie, tara in care s-a vaccinat o mare parte a populatiei, iar acum Guvernul de la Londra isi poate permite sa treaca la o relaxare efectiva, urmand ca de la mijlocul verii sa elimine toate restrictiile. Insa Romania nu poate spera la un parcurs identic, tinand cont ca la noi s-a vaccinat mai putin de 20% din populatie, fata de peste 60%, in Marea Britanie. Intr-un interviu pentru Ziare.com, epidemiologul a explicat de ce o parte a restrictiilor se impun mentinute un timp chiar si dupa ce se ajunge la imunitatea de grup si a venit cu cateva recomandari pentru autoritati.

Ziare.com: Marea Britanie a ajuns deja de doua saptamani la imunitatea de grup, insa nu a ridicat toate restrictiile. Sa intelegem ca epidemia nu dispare nici macar atunci cand se atinge imunitatea de grup?

Stefan Dascalu: Da, epidemia dispare, dar ideea este cum dispare. Pentru ca nu dispare instantaneu, dispare in timp. Deci ceea ce se petrece in momentul cand se ajunge la imunitatea colectiva, ne gandim la urmatorul lucru: daca avem un numar de oameni care nu au imunitate, iar unul din ei se infecteaza, virusul se propaga in populatia respectiva fara nicio problema si se infecteaza pana la urma toata lumea. Acum hai sa luam acelasi scenariu si sa spunem ca din 100 de oameni cati erau initial, jumatate sunt vaccinati.

Ori in cazul asta, posibilitatea ca virusul sa se transmita celor nevaccinati sau celor care nu au imunitate, ca imunitatea poate sa fie si post infectioasa, posibilitatea ca virusul sa se transmita la oamenii respectivi este mult mai scazuta.

Pe baza calculelor date de transmisibilitatea unei infectii putem estima care ar fi procentajul din populatie necesar cu imunitate pentru ca boala sa scada, sa scada media de infectie sub 1. Asta inseamna ca numarul acela R, numarul de reproducere al virusului, numarul respectiv arata in medie cate persoane infecteaza o persoana infectata. Prin imunitatea colectiva, acel numar R se impinge practic sub valoarea 1. In momentul respectiv, cand acel R ajunge sub valoarea 1 practic o persoana infectata va infecta in medie mai putin de o persoana.

Asta inseamna ca nu toate persoanele infectate vor mai infecta alti oameni. Practic, ducandu-se acel numar sub 1, epidemia respectiva nu mai creste. In momentul respectiv epidemia scade, iar daca este mentinuta valoarea imunitatii colective ne asteptam ca in timp epidemia sa dispara. Dar atentie, in timp, nu se petrece instantaneu.

De ce e esential sa se vaccineze intreaga planeta

Pornind de la experienta avuta cu alte epidemii, cand am putea spera sa scapam de tot de aceasta pandemie?

E greu de spus pentru ca trebuie atinsa o imunitate colectiva si cu cat valoare este mai mare, cu atat mai bine, pentru ca scade posibilitatea ca virusul sa caueze noi infectii. Dar ne gandim ca epidemiile nu se petrec izolat in momentul de fata. Adica degeaba se atinge un procentaj de 90% de oameni imunizati, daca in Romania, in Nigeria si in alte tari imunitatea este la 10%.

Trebuie sa ne gandim ca lucrurile acestea si conectivitatea globala in momentul de fata reprezinta factori majori. Degeaba reusim noi in Europa sa atingem aceasta imunitatea colectiva, daca in alte parti ale lumii virusul circula bine mersi, iar oamenii nu se vaccineaza sau sunt foarte multe cazuri.

Trebuie sa ne gandim ca suntem intr-adevar toti impreuna in aceasta lupta contra infectiilor si daca ne dorim sa scapam de pandemie prin aceasta imunizare colectiva, imunizarea trebuie sa aiba loc peste tot, nu doar in cateva tari. Din acest motiv e important ca accesul la vaccinuri sa fie pentru toata lumea, inclusiv in zonele defavorizate.

Ceea ce spui acum ii poate trimite pe multi la gandul ca tari ca Marea Britanie sau Israel si-au vaccinat degeaba populatia daca oricum pandemia nu e oprita nici la ei, iar virusul poate fi readus oricand din tarile in care oamenii nu se vaccineaza.

Pai nu, pentru ca ne gandim ca imunitatea respectiva duce pana la urma la preventia cazurilor severe, asta in primul rand. Apoi scade posibilitatea ca un virus sa fie introdus in populatie, daca nu are pe cine infecta. Deci efortul nu a fost facut degeaba, din contra. A fost facut tocmai pentru a reusi sa se ajunga la acest prag.

Lockdown-ul care a fost impus inca din decembrie a scazut puternic numarul infectiilor, iar in acelasi timp oamenii au fost vaccinati. Batranii, oamenii vulnerabili, au fost prioritaizati si vaccinati in numar foarte mare. Acum iata ca avem zile in care nu se mai inregistreaza decese din cauza Covid si in acelasi timp, deja prin aceasta vaccinare se vede ca a scazut rata infectiilor cu aproape doua treimi fata de luna trecuta.

Vaccinul, singura arma serioasa impotriva virusului

Spui ca lockdown-ul a scazut puternic numarul cazurilor, iar antivaccinistii ar putea sustine acum ca aceasta scadere se datoreaza exclusiv lockdown-ului si nu vaccinarii. Ce ai raspunde in acest caz?

Le-as spune ca nu putem atribui aceasta scadere masurilor restrictive. In schimb a crescut numarul oamenilor imunizati, a scazut presiunea pe sectiile ATI, iar asta deja se vede.

Modelul transmis de University College London arata ca 73,4% din populatia Marii Britanii este protejata impotriva COVID-19 inca de la 12 aprilie, insa totusi exista si cativa specialisti care spun ca e o greseala ca se ridica restrictiile. La ce ar trebui sa ne asteptam privind Marea Britanie?

Aici planul e sa se elimine complet restrictiile, dar in vara. Boala cu siguranta va mai circula, pentru ca sa scapam de pandemie trebuie sa exista imunitate colectiva peste tot, nu doar intr-o tara. Aici, in schimb, faptul ca va exista acest numar mare de oameni imunizati va duce la o prezenta mult mai scazuta a cazaurilor severe si totodata si a numarului de infectii.

Boala va ramane cu noi din pacate. Sunt boli mult mai putin infectioase si pentru care avem vaccinuri, dar care nu au disparut inca. Efortul global si sinergistic al autoritatilor din toate tarile, plus acceptarea vaccinarii sunt esentiale.

Boli eradicate vs. boli eliminate

Avem si exemplul unor boli care au fost eradicate, dar si pe cel al unor esecuri. De ce s-a reusit eradicarea variolei, insa nu si pe cea a poliomelitei?

Poliomielita nu s-a eradicat pentru ca in zonele greu accesibile din lume virusul inca mai circula. Dar poliomielita demonstreaza faptul ca prin vaccinare masiva a populatiei se poate elimina o boala.

Dar atentie, eliminatul nu e acelasi lucru cu eradicatul. A elimina o boala inseamna pur si simplu ca boala respectiva sa nu mai existe intr-o anumita zona geografica pentru o perioada. A eradica o boala inseamna a o elimina practic de pe suprafata planetei. Lucru care de altfel s-a si intamplat cu variola. Noi acum nu mai avem variola, boala care putea sa omoare 60% din oamenii pe care ii infecta tocmai pentru ca populatia lumii s-a vaccinat.

Cand am putea sa scapam de restrictii

In Romania cand crezi ca s-ar putea ridica restrictiile?

Am vazut ca in Romania se doreste sa se inceapa o relaxare, tot asa din vara, din cate am inteles. Personal nu vad cum, desi ar putea ca decizie politica, insa o astfel de relaxare va duce apoi la moarte. Asta pentru ca Romania isi doreste sa faca ceea ce face acum Marea Britanie fara sa indeplineasca aceleasi criterii. Noi avem acum un numar scazut de cazuri, iar rata de vaccinare si de acceptare a vaccinului este mult mai mare in Marea Britanie.

Faptul ca s-au retras sute de mii de oameni de la vaccinarea cu Astra Zeneca. Din pacate, deciziile politice pripite, mediatizarea excesiva si negativa a vaccinului respectiv a facut inutila interventia expertilor care au venit si au spus ca nu trebuie sa ne facem griji si ca vaccinul este sigur si eficient. Deja s-a insamantat in constiinta publica faptul ca Astra Zeneca nu e eficient sau ca e periculos.

Exista totusi optimism pentru ca venirea anotimpului cald va scadea transmisibilitatea, dar si ca oamenii se vor vaccina pana atunci. Sunt suficiente aceste lucruri pentru ca epidemia sa dea inapoi si in Romania?

Intr-adevar va mai scadea rata de infectie pe durata verii, dar dorinta de a pune economia pe primul loc e posibil sa duca un impact negativ economiei pe termen lung.

Cand scade numarul de cazuri suficient de mult astfel incat sa nu mai existe presiunea asta enorma asupra sistemelor de sanatate. In momentul respectiv si pe baza datelor actualizate zilnic se pot face recomandari. E vorba de recomandari care pot fi la nivel local, nu neaparat la nivel national. Daca ar exista - si exista - o structura bine pusa la punct la nivel local, regional si national, toate lucrurile acestea, toate masurile si recomandarile pot fi adaptate. Dar in momentul de fata nu as spune ca se poate face asta in Romania.

Vorbind despre restrictii, in Romania au fost adoptate si masuri caraghioase, criticate de experti, cum ar fi inchiderea magazinelor incepand cu ora 18.00. Ti se pare inspirata aceasta masura?

Nu isi are rostul aceasta masura, tinand cont ca poate duce la aglomeratii nedorite. E o masura implementata doar asa ca sa fie implimentata... Din contra, ar trebui facilitat accesul oamenilor la cumparaturi. Inteleg intr-un fel faptul ca au vrut sa reduca mobilitatea, dar trebuie sa ne gandim ca oamenii ies din magazine in jurul orei 5 si se inghesuie toti pana la 6, cand se inchid magazinele.

Daca ar exista in Romania servicii private pentru livrari la domiciu care sa poata servi intreaga populatie as mai intelege, dar in Romania nu prea exista asa ceva. Sunt doar cateva firme care fac livrari la domiciliu, dar nu au acces la ele decat o parte mica a populatiei. La noi nici nu exista cultura pentru astfel de obiceiuri. Deci genul asta de masura nu prea isi are rostul, din contra.

Lucrul acesta s-a facut in Anglia, pur si simplu un angajat al magazinului statea la intrare si numara oamenii, avand grija ca niciun moment sa nu fie mai multi oameni in acel supermarket decat un numar agreat.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă