Cercetarea – doar 510 milioane euro prin PNRR, deși ministrul Teleman spera la 2 miliarde / O primă reacție din comunitatea științifică: “Dumnezeu să ne ajute, că de la politicienii noștri nu mai avem ce aștepta” – cercetătorul Lucian Pintilie

1 lună in urmă 8

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/02/dreamstime_m_102911927-e1612175462752.jpg
Componenta “Cercetare, Dezvoltare și Inovare” a Planului Național de Relansare și Reziliență, prezentat vineri de Guvern, are un “buget inițial de negociere de 510 milioane euro. Suma este considerabil mai mică decât cea preconizată, la sfârșitul lunii februarie, de ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, care spera ca PNRR să compenseze bugetul de criză alocat acestui domeniu în 2021. “Dumnezeu sa ne ajute, ca de la politicienii noștri nu mai avem ce aștepta”, sună o primă reacție la această evoluție, dinspre comunitatea științifică, transmisă redacției Edupedu.ro de către Lucian Pintilie, director științific al Institutului Național pentru Fizica Materialelor.

Ce spune PNRR la capitolul Cercetare, Dezvoltare, Inovare:

Probleme identificate:

România e pe ultimul loc în UE în materie de inovare și continuă să aibă printre cele mai scăzute cheltuieli în domeniuFără modificări normative și bugetare, măsurile existente nu sunt suficiente pentru a acoperi problemele structurale din cercetareDezvoltarea cooperării între mediul academic și cel de afaceri e afectată de obstacole normativeLipsa posibilităților de îmbunătățire a competențelor și lipsa de personal înalt calificat în domeniu afectează perspectivele de creștere economicăRomânia e pe ultimele locuri din UE în privința publicațiilor științifice

Ce reforme prevede componenta Cercetare-Inovare din PNRR:

Accelerator de Inovare – program de reformă a mecanismului de cooperare public-privat pentru stimularea investițiilor, pe baza unui sistem de granturi competitive pentru 16 domeniiReforma metodologiei de evaluare a calității cercetării în institudele naționale de cercetare și dezvoltareReforma carierei de cercetătorProgram național de reformă pentru accelerarea recuperării econbomice post-Covid

Bugetul inițial de negociere, de 510 milioane euro, contrastează cu așteptările exprimate acum trei săptămâni de ministrul Cercetării, Ciprian Teleman. Acesta spunea, atunci, după audieri în comisia pentru știință pe tema bugetului pe 2021 – de doar 0,14% din PIB pentru cercetare – că “sentimentul cu care am ieșit din comisie este că nimănui nu-i pasă de cercetare”. Teleman spunea la acea dată că bugetul “de criză” ar urma să fie compensat – “avem speranțe întemeiate” – din fondurile ce vor fi alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din care “pentru cercetare ar fi două miliarde” de euro. 

O primă reacție. Cercetătorul Lucian Pintilie: “Minciună și ipocrizie”

Situația este abordată într-un punct de vedere transmis, vineri, Edupedu.ro de către Lucian Pintilie, directorul științific al Institutului Național pentru Fizica Materialelor. Acesta face trimitere la declarațiile ministrului Teleman din 25 februarie, comparativ cu suma prevăzută în PNRR. Și comentează (nota redacției: opinia îi aparține exclusiv autorului):

Minciuna si ipocrizie

(…) Deci la aceea data (26 Februarie – n.r.), domnul Ministru spera la 2 miliarde de euro pentru cercetare prin PNRR. Intre timp, a fost aprobat si promulgat, sub forma de lege, bugetul de stat pentru 2021. La Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii (MCID), vedem un buget de circa 1,917 miliarde lei, in crestere cu circa 170 milioane fata de anul 2020. Mai ca iti tresalta inima de bucurie, dar cand vezi proiectia bugetara pentru anii urmatori, revii brusc la alte sentimente: 1,542 miliarde buget previzionat pentru 2024. Unde sunt cei 1 % din PIB, cheltuieli publice pentru cercetare, promise in Programul de Guvernare (pagina 147)?

Partea proasta este ca suma reala care merge in cercetare este de doar 1,156 milioane lei, impartita 50-50 intre finantarea proiectelor PN3 si Program Nucleu+instalatii de interes national.

Ok, atata poate statul, asa ca iti pui speranta in PNRR. Numai ca azi a venit si supriza. In documentul pus in dezbatere publica, toata partea de Cercetare, Dezvoltare, Inovare se rezuma la 4 actiuni mari si late (pagina 42, cu detalii la pagina 107-108). (…)

Bugetul alocat: 510 milioane euro.

Ce sare in ochi imediat este diminuarea de 4 ori (!!!) a sumei mentionate acu 3 saptamani de catre domnul Ministru Teleman.

Ce sare in ochi a doua oara este ca, din ditamai sistemul de cercetare romanesc, care cuprinde universitati fara numar, academii care mai de care mai “performante”, plus alte si alte organizatii de cercetare publice si private, au iesit tapi ispasitori doar INCD-urile. Ee vor fi singurele reformate. Nimic despre centrele de cercetare din universitati, nimic despre institutele Academiei Romane sau ale altor academii. Deducem ca acestea sunt atat de performante incat nu mai trebuie supuse evaluarii si reformei. Performanta se traduce in 45 % absoventi analfabeti functionali, asta produce sistemul de educatie in frunte cu marile noatre universitati clasate la coada ierarhiilor internationale (vezi https://www.edupedu.ro/13-universitati-romanesti-incluse-in-clasamentul-times-higher-al-universitatilor-din-tari-cu-economii-emergente-doar-trei-figureaza-in-jumatatea-superioara-a-rankingului-majoritatea-la-coada, cu sublinierea ca acest clasament se refera numai la  universitatile din economiile emergente, nu si la cele din tarile dezvoltate). 

Ce mai vedem:

Investitii pe baza de granturi, cu accent pe impactul rezultatelor. Care rezultate? Si cu infrastructurile deja functionale, realizate prin proiecte POS-CCE si POC ce facem? Le lasam balta, chiar daca dovedesc ca pot produce rezultate, inclusiv de interes pentru mediul privat?Finantare de excelenta pentru universitati pe baza de subventii competitive. Care excelenta? Cum va fi evaluata excelenta in universitati din moment ce numai INCD-urile vor fi evaluate si reformate? Si cum vine aia „subventie competitiva”? Nu sunt specialist, dar mi se pare ca subventia inseamna alocare direct de la buget, unde este competitia? Sa fie vorba de sistemul competitional gandit a fi guvernat de viitorul Consiliu Independent al Cercetarii? Cet este ca cine a avut muschi (vezi presiunea pusa de presedintele Consiliului National al Rectorilor asupra guvernantilor pentru a asigura finantarea cercetarii din universitati), se pare ca a reusit sa obtina ce a vrut.Granturi pentru cercetatori, dar nu oricum, ci pentru domenii de nisa. Nu am idee ce inseamna hidrogen verde, stiam ca hidrogenul este un gaz incolor si inodor, nici pe departe verde, dar poate se refera la metoda de obtinere, sa fie nepoluanta. Cea mai tare este economia circulara pe baza de lana sau textile, ce mai, aici ar trebui sa fie manager domnul Gigi Becali, ca se pricepe la oi. La o privire mai atenta se observa ca temele de nisa nu sunt alese la intamplare, ci sunt cu dedicatie catre anumite organizatii de cercetare care, pur „intamplator” se ocupa cu baterii, hidrogen, microelectronica, textile sau genomica. Nu spui care, se pot indentifica din lista de pe site-ul MCID (https://www.research.gov.ro/ro/articol/4514/sistemul-de-cercetare-institute-na-ionale-de-cercetare-dezvoltare-in-coordonare#INCD-MCI). 

Alte realizari deosebite ale fostei si actualei guvernari: inca nu au aparut HG-urile de organizare si functionare le noile ministere (in cazul MCID se aude ca HG-ul a fost blocat la Finanate pentru ca nu au iesit secretari de stat cei care trebuie); nu avem strategie nationala CDI si nici plan CDI, deci nu se pot organiza competitii; nu stim care sunt specializarile inteligente, nu avem roadmap de infrastructura, deci nu se pot accesa nici fondurile structurale. Intrebarea este, ce face Guvernul?

Apare din ce in ce mai evidenta minciuna din Programul de Guvernare. Si nu numai pentru cercetare. Devine evidenta dubla masura, dublul standard al noii puteri. Incet-incet, inlocuim ciuma rosie a PSD cu ciuma galben-portocalie a PNL-USRPLUS (a se vedea toate stirile din presa privind bataia pe posturile din administratia publica centrala si din administratiile locale, celebra „ciolaniada”). Pacat de toti cei care chiar au sperat la o schimbare radicala de viziune. Dar ce sperante sa ne mai facem cand, dupa mai bine de 6 ani de la alegerile din 2014 inca nu avem un proiect concret de tara? Nu stim incotro mergem, nu avem infrastructura, nu avem industrie cu valoare adugata mare, copii si tineri ne pleaca unde vad cu ochii, nu oferim nici o perspectiva investitorilor, suntem buni doar la studii de fezabilitate si strategii pe care nu le pune nimeni in aplicare. Dumneazau sa ne ajute, ca de la politicienii nostri nu mai avem ce astepta!”

___

Informații de background (sursa)

Parlamentul European a aprobat, pe 10 februarie, Mecanismul de redresare și reziliență, conceput pentru a ajuta statele membre să combată efectele pandemiei de COVID-19, cu 582 voturi pentru, 40 împotrivă și 69 abțineri.

Mecanismul de redresare și reziliență este cel mai important constitutiv element al pachetului de stimulente aferent Instrumentului european de redresare „Next Generation EU”, în valoare de 750 de miliarde EUR, precizează Parlamentul European.

Prin Mecanism, se pun la dispoziția statelor membre 672,5 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi pentru a finanța măsuri naționale care atenuează consecințele economice și sociale ale pandemiei.

Se pot finanța și proiecte conexe demarate la 1 februarie 2020 sau ulterior.

Finanțarea va fi disponibilă timp de trei ani, iar guvernele Uniunii pot cere o prefinanțare de până la 13% pentru planurile lor de redresare și reziliență.

Cele 27 de guverne trebuie să depună forma finală a planurilor naționale. Comisia Europeană a trimis deja guvernelor statelor membre formatul în care trebuie depuse planurile naționale. Comisia va avea la dispoziție 2 luni pentru a le aproba.

Citește și:
BREAKING Planul de Redresare, publicat de Guvern: Adaptarea curriculumului pentru învățarea în mediul virtual și digitalizarea proceselor și conținuturilor în educație, două dintre măsurile pentru care România educată primește 4 mld. euro până în 2026

___

Proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” este finanțat de Parlamentul European prin DG Communication. Edupedu.ro este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate reprezenta poziția Parlamentului European.

Articolul Cercetarea – doar 510 milioane euro prin PNRR, deși ministrul Teleman spera la 2 miliarde / O primă reacție din comunitatea științifică: “Dumnezeu să ne ajute, că de la politicienii noștri nu mai avem ce aștepta” – cercetătorul Lucian Pintilie apare prima dată în Edupedu.ro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă