Centru de cercetări spațiale, devastat de un incendiu. Unde s-a întâmplat

1 lună in urmă 20

Un incendiu devastator s-a produs joi, 26 august, la un centru de cercetări spaţiale.

Este vorba despre Centrul Esrange, din nordul Suediei. Incendiul a distrus o parte din rampele folosite la lansarea rachetelor de sondare atmosferică, au anunţat reprezentanţii centrului într-un comunicat, relatează AFP.

Incendiul, care a izbucnit joi dimineaţă "în timpul unui program-test ce viza pornirea motorului unei rachete cu combustibil solid", a fost controlat spre sfârşitul după-amiezii, au precizat reprezentanţii centrului de cercetări spaţiale.

Incendiul nu a făcut victime şi nici răniţi, însă câţiva membri ai personalului centrului au fost transportaţi la spital pentru a efectua investigaţii medicale.

Flăcările au avariat "o parte din infrastructurile de lansare ale rachetelor de sondare", precizează comunicatul publicat de Esrange.


"Dimensiunea pagubelor şi consecinţele pentru operaţiunile de lansare nu pot fi deocamdată evaluate", au adăugat reprezentanţii centrului.

Situat în regiunea suedeză a Laponiei în apropiere de Kiruna, cel mai nordic oraş al Suediei, centrul Esrange (European Spaceresearch Range) este o bază de cercetări ştiinţifice de unde sunt lansate baloane stratosferice şi rachete de sondare care au scopul de a studia mai ales aurorele boreale şi de a asigura monitorizarea lansărilor de rachete standard, precum şi controlul sateliţilor.

Citeste si:

Incendiu în apartament, pornit de la o candelă aprinsă. Ce făceau proprietarii

 "Noi primim de la ei, zilnic, rapoarte de activitate"

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă