Centralele de apartament, interzise din 2022 în blocurile noi. Specialist: Nu vă mai montaţi centrale pe gaz, va fi mai scump decât energia electrică

1 săptămână in urmă 15

Centralele de apartament nu vor mai fi permise în blocurile noi, potrivit unui anunț făcul la finalul anului trecut de Ministrul Mediului, Tanczos Barna. Actul normativ în acest sens ar urma să intre în vigoare cel târziu în februarie 2022.

În acest context, specialiștii vin și cu un sfat pentru români, să nu-și mai monteze centrale pe gaz. Pe termen lung, gazul va fi mai costisitor decât energia electrică.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat la finalul anului trecut că centralele individuale de apartament nu vor mai fi permise în blocurile noi din luna ianuarie sau februarie, cel târziu. Ministrul a precizat că la începutul lui 2022 ar putea exista actul normativ privind această măsură. Lucrurile se vor schimba doar pentru construcțiile noi.

Tanczos Barna: Taxa pe centralele vechi, doar dacă cere Uniunea Europeană

Astfel, centralele vor fi doar în bloc sau pe scară la o înălţime de 40-50 de metri. Motivul – noxele să fie duse cât mai departe de nivelul la care este cetăţeanul. În blocurile vechi, unde sunt montate centrale, nu s-a pus problema interzicerii.

Răzvan Nicolescu, expert în energie şi fost preşedinte al Agenţiei Europene pentru Reglementare în Energie, a precizat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că recomandarea sa este ca românii să nu-și mai pună centrale, pentru că pe termen mediu si lung vor avea de pierdut.

„Orașele interzic noile centrale, cum este la Cluj, și din punctul meu de vedere e absolut corect ceea ce fac. Dar în același timp statul alocă bani pentru construirea de noi conducte, care să conecteze noi localități la gaze naturale, oamenii urmând să-și cumpere centrale pe gaz, pentru ca apoi să renunțe la ele sau să plătească taxe? Trebuie puțin mai multă coerență în ceea ce facem”, a transmis Răzvan Nicolescu.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Centralele de apartament vor fi interzise din luna ianuarie în blocurile noi”

„Să nu-și mai pună centrală pe gaz, pentru că pe termen mediu și lung vor avea de pierdut. E sfatul pe care l-am dat celor mai apropiate persoane, chiar dacă din calculele economice poate să pară o soluție mai bună o centrală pe gaz decât pe electric. Dar cei care vor instala pe electric, vor avea de câștigat pe termen mediu și lung”, a mai precizat acesta.

Întrebat dacă românii (care ar opta pentru centrale electrice – n.r.) ar avea de câștigat doar din preț sau e și o chestiune de taxare, Nicolescu a răspuns: „Pe omul obișnuit îl interesează câți bani scoate din buzunar. Că se duc sub formă de taxe sau factură e mai puțin important”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă