Celula de criză interinstituțională convocată de MAE după ce un navigator român ar fi fost răpit de pirați în zona portului Lome, Republica Togo

1 month ago 30

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a convocat, în regim de urgență, Celula de criză interinstituțională pentru a verifica situația și pentru a putea confirma informațiile referitoare la cetățenia și identitatea navigatorilor răpiți de pe nava Agisilaos în zona portului Lome, Republica Togo, după ce Sindicatul navigatorilor a anunțat luni că printre persoanele răpite s-ar afla și un român.

MAE anunță că menține legătura atât cu armatorul/angajatorul cetățeanului român în cauză, cât și cu Sindicatul Liber al Navigatorilor pentru alte informații relevante, potrivit unui comunicat de presă transmis luni seara.

„Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, a fost deja convocată, în regim de urgență, Celula de criză interinstituțională în vederea inițierii demersurilor necesare pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor răpite și întreprinderea acțiunilor specifice în astfel de cazuri. Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia, dat fiind caracterul specific și sensibil al acestuia”, precizează MAE.

Potrivit unui comunicat al Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), patru navigatori au fost răpiţi în ultimul atac de piraterie din Golful Guineei care a implicat un tanc petrolier.

„Atacul tancului Agisilaos înregistrat în Insulele Marshall a fost raportat pe 29 noiembrie 2020, în timp ce acesta se afla la cinci mile marine de la marginea de vest a Golfului Guineei şi la 22 de mile marine la vest de Togo. Echipajul navei a încercat să evite îmbarcarea prin manevre evazive, dar nu a avut succes. Petrolierul ar fi avut la bord 23 de membri în echipaj înainte de incident, inclusiv cetăţeni ruşi, români şi filipinezi”, se arată în comunicatul Sindicatului Liber al Navigatorilor, citat de News.ro.

Conform reprezentanţilor acestora, printre navigatorii răpiţi se află şi un român.

Sursa citată menţionează că nava se află acum în siguranţă cu restul echipajului la bord, iar autorităţile au fost notificate de acest incident.
SLN a precizat că acesta este cel de-al 24-lea incident de răpire confirmat în apele Golfului Guineei în 2020, cu 122 de echipaje răpite de pe nave, arată datele din Dryad.

sursa foto: Maritime Bulletin/ nava Agisilaos

Read Entire Article

Powered By Seo Tools