Celebra statuie Hristos Mantuitorul din Rio de Janeiro, restaurată. Cine e românul care a sculptat capul

1 lună in urmă 3

Celebra statuie art déco Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro va fi supusă unei ample restaurări înaintea celei de-a 90-a aniversări, relatează rtbf.be.

Hristos Mantuitorul din Rio de Janeiro

Celebra statuie Hristos Mantuitorul din Rio de Janeiro

Profimedia

Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Pe 12 octombrie, statuia va împlini 90 de ani

Arhitecta Cristina Ventura este cea care conduce şantierul deschis deja. Statuia, inaugurată în 1931, a devenit în scurt timp una dintre emblemele oraşului brazilian.

„Structura exterioară expusă elementelor a suferit o uzură din cauza soarelui, ploii, fulgerelor şi a variaţiilor de temperatură”, a explicat Ventura.

Monumentul „Cristo Redentor” este amplasat la sud de oraș, pe muntele Corcovado, la o altitudine de 700 de metri deasupra nivelului mării, în pădurea Tijuca. Monumentul are o înălțime de 30 metri, împreună cu soclul 38 de metri, lățimea la nivelul brațelor 28 metri și o greutate de 635 tone. În mod obişnuit, ea era vizitată de peste 2 milioane de oameni anual. Anult recut, accesul aici a fost restricţionat mai multe săptămâni, în contextul crizei sanitare.

Gheorghe Leonida, românul care a ajutat la crearea statuii

Restaurarea a prevăzut o analiză aprofundată a stadiului învelişului compus din mii de pietre triunghiulare tăiate de mână, a armăturii sale din fier şi a structurii, potrivit news.ro. Statuia a fost declarată, în 1973, monument istoric, iar în 2007 a fost clasată între cele şapte minuni ale lumii moderne. Programul de restaurare, care se va întinde pe următoarele luni, are ca scop stabilirea unui plan preventiv de mentenanţă pentru a evita pe viitor deteriorarea.

Sculptura cu pricina este creația francezului Paul Landowski. Sculptorul român Gheorghe Leonida, de care puțină lume a auzit în România, a fost inclus de către Paul Landowski în echipa care a început să lucreze la statuia gigantică de la Rio de Janeiro în anul 1922: Românul cunoscut în Hexagon ca fiind un mare portreist a fost însărcinat să realizeze capul statuii lui Iisus Hristos, potrivit shtiu.ro.

Cine a fost Gheorghe Leonida?

Gheorghe Leonida s-a născut în anul 1892 în oraşul Galaţi. Făcea parte dintr-o familie cu 11 fraţi, între care şi inginerul Dimitrie Leonida. După ce a luptat pe front în Primul Război Mondial, Gheorghe Leonida și-a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani.

În anul 1925 s-a mutat la Paris, unde a avut ocazia de a-l cunoaşte pe Paul Landowski, care l-a şi rugat să realizeze capul statuii lui Iisus Hristos din Brazilia. Lucrarea realizată în beton armat a început în anul 1926 și a fost finalizată cinci ani mai târziu, în 1931.

Întors în România, Leonida a murit în primăvara anului 1942, căzând de pe acoperișul casei familiei sale din București, în timp ce culegea flori de tei.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

rio de janeiro hristos mantuitorul cristo mantuitorul cristina ventura
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă